Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия е завършила доставките на тактическо ядрено оръжие в Беларус


Беларуският президент Александър Лукашенко и президентът на Русия Владимир Путин
Беларуският президент Александър Лукашенко и президентът на Русия Владимир Путин

Президентът на Беларус Александър Лукашенко съобщи в понеделник, че са завършили доставките на тактически ядрени оръжия от Русия.

Новината идва, след като през март руският президент Владимир Путин обяви план за изпращане на ядрено оръжие в Беларус. Тогава САЩ казаха, че не виждат признаци, че Русия се готви да го използва в Украйна. През април стана ясно, че Русия планира да го разположи по протежението на границата на Беларус с Полша.

На среща на ръководения от Москва икономически блок Евразийски съюз в Санкт Петербург Лукашенко каза, че доставките са приключили през октомври, като не даде подробности за това колко оръжия са изпратени и къде са разположени.

Тактическите ядрени оръжия са предназначени за използване на бойното поле и имат малък обсег и ниска мощност в сравнение с много по-мощните ядрени бойни глави, монтирани на ракети с голям обсег.

Русия казва, че ще запази контрола върху ядрените оръжия, които изпраща на Беларус. Според Лукашенко разполагането им в страната му има за цел да възпре Полша, която е членка на НАТО и предоставя на съседна Украйна военна, хуманитарна и политическа подкрепа във войната и участва в международните санкции срещу Русия и Беларус.

Минск е ключов съюзник на Москва в руската инвазия в Украйна. В началото ѝ през февруари 2022 г. Беларус позволи на руските сили да атакуват Северна Украйна от беларуска територия. В замяна на това Кремъл подпомогна Минск икономически и енергийно.

По-рано тази година в Беларус пристигнаха и сили на руската частна военна групировка "Вагнер" след краткотрайния бунт срещу ръководството на армията в Русия. В отговор на това Полша премести допълнителни войски към границата си с Беларус. През август Варшава съобщи, че беларуски хеликоптери са проникнали във въздушното пространство на страната.

Решението на Путин за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус дойде след посещение на китайския му колега Си Дзинпин в Москва в началото на годината, въпреки че двамата подписаха споразумение, което предвиждаше такива тактически оръжия да не бъдат разполагани в трети страни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG