Връзки за достъпност

Извънредни новини

"В отговор на провокативни изявления и заплахи от Запада". Путин нареди учения с тактическо ядрено оръжие


Президентът на Русия Владимир Путин
Президентът на Русия Владимир Путин

Русия ще проведе военно учение, което ще включва отработване на употребата на тактически ядрени оръжия, предадaха световните агенции. Решението е взето от президента Владимир Путин, съобщи Министерството на отбраната в Москва.

Новината идва на фона на многократни заплахи от страна на Путин за това, че страната му е готова да започне ядрена война. В края на април президентът на Беларус Александър Лукашенко каза, че в страната са разположени "няколко десетки" руски тактически ядрени оръжия. Това беше първият случай, в който Русия разполага ядрени ракети в чужда държава от съветската епоха насам.

В руското учение ще участват ракетни сили от Южния военен окръг и военноморските сили. Целта е да гарантират териториалната цялост и суверенитет на Русия „в отговор на провокативни изявления и заплахи от някои западни представители срещу Руската федерация“, казват още от министерството.

АФП коментира, че частите, които ще участват в учението, са разположени в близост до границата на Русия с Украйна.

По-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков поясни, че ядрени учения са отговор на изявленията на западни представители за възможно изпращане на войници на НАТО в Украйна. Подобни изказвания имаше от представители на Франция, Великобритания и САЩ.

Веднага след преизбирането си за пети мандат като президент Владимир Путин заплаши Запада и Украйна. Думите му тогава дойдоха след изказване на френският президент Еманюел Макрон, че сухопътни операции с участието на войници от западни държави може да се окажат необходими в Украйна.

Откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г., Путин периодично предупреждава за възможна ескалация до ядрен конфликт. Анализатори в сферата на сигурността казват, че заканите му целят да сплашат западните държави и да ги спрат да подпомагат Украйна в справянето ѝ с руската инвазия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG