Връзки за достъпност

Извънредни новини

Оръжията са, "за да ги ползваме". Колко ядрени заплахи отправи Путин от началото на войната


Кадър на руския президент Владимир Путин от интервюто му за руската държавна телевизия, 13 март 2024 г.
Кадър на руския президент Владимир Путин от интервюто му за руската държавна телевизия, 13 март 2024 г.

Русия е технически подготвена да води ядрена война. Това заплаши президентът на страната Владимир Путин в сряда в интервю за руската държавна телевизия.

Изказването му обаче е част от дълга серия подобни предупреждения. То идва само 2 седмици след последната заплаха с употреба на ядрена сила от руска страна. В края на февруари Путин предупреди Запада, че го очакват „трагични“ последици, ако изпрати войски в Украйна. Това се случи, след като френският президент Еманюел Макрон не изключи възможността западни войски да се изпратят на фронта в подкрепа на Киев.

В сряда Путин отново отправи такава заплаха в свое интервю за руската държавна телевизия. По думите му светът в момента не върви към ядрен конфликт и Русия не вижда необходимост да използва ядрена сила в Украйна. Въпреки това „от военно-техническа гледна точка сме подготвени“ за ядрен сблъсък, каза Путин.

„Оръжията съществуват, за да ги използваме“, каза още руският президент. Той добави, че е готов да употреби ядрената сила на Москва, ако има заплаха за „съществуването на руската държава, нашия суверенитет и независимост“.

Откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна на 24 февруари 2022 г., Путин периодично предупреждава за възможна ескалация до ядрен конфликт. Анализатори в сферата на сигурността казват, че заканите му целят да сплашат западните държави и да ги спрат да подпомагат Украйна в справянето ѝ с руската инвазия.

До момента обаче изказванията на руския президент не са попречели на държавите от Европейския съюз (ЕС) и НАТО да предоставят военна и финансова помощ на нападнатата страна.

Ето случаите, в които Путин е заплашвал Запада с ядрена война от началото на руската инвазия в Украйна.

  • 24 февруари 2022 г. В речта, с която обяви началото на „специалната военна операция“, Путин каза, че Русия е водеща ядрена сила и има „предимства в някои от най-новите видове оръжия“. Той добави, че ако някоя държава „заплаши“ Русия, отговорът ще бъде незабавен и ще донесе последствия, „с които никога не сте се сблъсквали в историята си“.
  • 27 февруари 2022 г. По заповед на Путин ядрените сили на Русия са приведени в състояние на повишена готовност.
  • 21 септември 2022 г. Путин нареди първата военна мобилизация на Русия след Втората световна война и отново каза, че Москва ще използва всички налични средства, ако част от територията ѝ - включително окупираните части от Украйна - бъде „застрашена“. „Това не е блъф“, добави руският президент.
  • 30 септември 2022 г. Путин каза, че САЩ са създали „прецедент“ с употребата на ядрени оръжия срещу Япония в края на Втората световна война, като намекна, че този прецедент може да бъде повторен.
  • 9 декември 2022 г. Путин каза, че всяка държава, която се осмели да нападне Русия с ядрено оръжие, ще бъде изтрита от лицето на земята.
  • 22 февруари 2023 г. Путин съобщи, че Русия спира участието си в договора със САЩ за ограничаване на броя ядрени бойни глави на двете държави. Той добави, че Москва е готова да проведе изпитания с ядрено оръжие.
  • 25 март 2023 г. Путин каза, че Русия е сключила споразумение с Беларус за разполагане на тактическо ядрено оръжие на неговата територия. Доставките на такова оръжие в Беларус, който граничи и с Украйна, приключиха през декември същата година. Според руския президент това е огледален отговор на практиката САЩ да разполагат ядрени оръжия в съюзнически държави в Европа.
  • 5 октомври 2023 г. Русия е тествала най-новите си ядрени оръжия - крилати и балистични ракети, съобщи Путин. И повтори, че всяко нападение срещу Русия ще доведе до отговор със стотици ядрени ракети. Путин призова и руския парламент да преразгледа позицията на Москва по Договора за всеобхватната забрана на ядрените опити.
  • На 18 октомври 2023 г. Държавната дума одобри излизането на Русия от този договор. На 2 ноември Путин подписа закона за оттегляне на ратификацията.
  • 22 февруари 2024 г. Като сигнал към Запада Путин предприе кратък полет с руски стратегически бомбардировач, способен да носи ядрено оръжие.
  • 29 февруари 2024 г. В годишното си обръщение за състоянието на нацията Путин каза, че западните държави рискуват да провокират ядрена война, ако изпратят свои войски в Украйна.
  • 13 март 2024 г. Путин каза, че Русия е подготвена за ядрена война.

Решението за употреба на ядрени оръжия, контролирани от Русия, е в ръцете на руския президент. Путин управлява страната като президент или министър-председател от 1999 г. насам.

Последната му заплаха идва на фона на предстоящия тази седмица нов президентски вот, от който той със сигурност ще излезе победител. Изборите в Русия са строго контролирани от Кремъл и не се считат за свободни и честни.

През 2022 г. Украйна си върна голяма част от територията, която Русия първоначално завзе в рамките на своята инвазия. Контраофанзивата на Киев през 2023 г. обаче не успя да постигне очаквания напредък. Това породи опасения, че войната е стигнала до задънена улица.

За опасност от ядрена ескалация се говори още от началото на нахлуването. Експерти и политици сравняват ситуацията около войната в Украйна с Кубинската криза от 1962 г., когато Съветският съюз и САЩ са най-близо до ядрена катастрофа.

Вашингтон твърди, че не е забелязал съществени промени в ядрената позиция на Москва. Публичните ядрени предупреждения на Путин обаче пораждат безпокойство в САЩ.

Кремъл има собствена ядрена доктрина, в която са посочени условията, при които Русия би използвала ядрено оръжие. Това може да се случи в отговор на нападение с ядрена сили или пък с конвенционални оръжия, „когато самото съществуване на [Русия] е поставено под заплаха“.

Русия и САЩ контролират над 90% от ядрените оръжия в света.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG