Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин подписа закон, с който Русия излезе от договора за забрана на ядрените опити


Президентът на Русия Владимир Путин
Президентът на Русия Владимир Путин

Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон, с който Русия излиза от Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити. Това става ясно от сайта на руското правителство.

Договорът е приет от Общото събрание на ООН през 1996 г. Той е подписан от 187 държави и ратифициран от 178, сред които Русия. Осем държави - Китай, Египет, Иран, Израел, Северна Корея, Индия, Пакистан и САЩ, не са го подписали и ратифицирали.

Москва казва, че въпреки дератифицирането на договора не планира да спре да спазва забраната върху ядрените опити. Русия би възобновила такива изпитания само ако САЩ направят това първи, твърди Москва.

Дотук се стигна, след като в началото на октомври Путин предложи отмяна на ратификацията, а след това тя беше одобрена и от Държавната дума.

Путин призова за това действие, за да "отрази" позицията на САЩ, които са подписали, но не са ратифицирали договора от 1996 г. Въпреки че САЩ не са ратифицирали споразумението, те спазват мораториум върху тестовите взривове на ядрени оръжия от 1992 г. насам и казват, че не планират да се откажат от него.

Анализатори изразиха опасения, че Русия може да поднови ядрените си опити, за да се опита да разубеди Запада да продължи да предлага военна подкрепа на Украйна. Путин каза, че не е взел решение по този въпрос, като се позова на експерти, според които е необходимо да се провеждат ядрени опити.

На 26 октомври Кремъл съобщи, че страната успешно е изпробвала способността си да нанесе масиран ответен ядрен удар по суша, море и въздух.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG