Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Решението е взето". Путин планира да управлява до 2030 г., твърдят източници на Ройтерс


Руският президент Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин

Владимир Путин ще участва в предстоящите президентски избори в Русия през март 2024 г., съобщи Ройтерс, като се позова на шест източника. Това би задържало Путин във властта поне до 2030 г.

Новината идва на фона на продължаващата война на Русия в Украйна. Според пожелалите анонимност източници Путин смята, че трябва да преведе Русия през най-напрегнатия период за страната от десетилетия насам.

Към момента няма официално потвърждение за решението на Путин да участва в следващите избори. Според източниците на Ройтерс такава информация вече се разпространява в медиите, а съветниците на президента са започнали подготовка за кампанията и изборите.

„Решението е взето - той ще се кандидатира“, казва един от цитираните от агенцията източници, запознат с плановете на Кремъл. „Светът, към който гледаме, е много опасен“, добавя друг.

Проучванията на общественото мнение в Русия показват 80% одобрение за Путин. За него вотът е формалност заради строгия контрол, който президентът оказва върху държавните институции и медиите. Ако Путин се кандидатира отново за президент, той със сигурност ще спечели, пише още Ройтерс.

Въпреки че много чуждестранни дипломати и официални лица очакват Путин да остане на власт до края на живота си, досега не е имало конкретно потвърждение за плановете му да се кандидатира на президентските избори през март 2024 г.

Путин, който наследи президентския пост от Борис Елцин през 1999 г., вече е президент по-дълго от всеки друг руски управник освен Йосиф Сталин.

След близо 24 години на власт, действащият президент вече е надминал 18-годишния мандат на друг комунистически лидер - Леонид Брежнев.

През 2020 г. по предложение на Путин бяха одобрени промени в Конституцията на Русия. Те „занулиха“ досегашните мандати на настоящия президент, а това му позволява да остане законно на власт още два мандата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG