Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съюзници на Украйна се споразумяха за коалиция, която да снабдява страната с ракети със среден и дълъг обсег


Френският президент Еманюел Макрон
Френският президент Еманюел Макрон

Европейските лидери се споразумяха да създадат коалиция за снабдяване на Украйна с ракети и бомби със среден и дълъг обсег, каза в понеделник френският президент Еманюел Макрон след среща на върха в Париж.

Новината идва дни след навършването на втората годишнина от началото на непредизвиканата руска агресия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

Германският канцлер Олаф Шолц, полският президент Анджей Дуда и лидерите на балтийските държави също присъстваха на срещата на върха, която продължи до късно на 26 февруари. САЩ бяха представени от своя първи дипломат за Европа Джеймс О'Брайън, а Великобритания изпрати външния си министър Дейвид Камерън.

"Решихме също така да дадем нов тласък на коалицията за противоракетна отбрана, за която призова украинският президент [Володимир Зеленски], и да създадем девета такава коалиция тази вечер - коалиция за ракети и бомби със среден и голям обсег за нанасяне на дълбоки удари", каза Макрон на пресконференция след срещата.

Зеленски, който се обърна към срещата на върха чрез видеовръзка, призова европейските лидери да гарантират, че руският президент Владимир Путин "не може да унищожи нашите постижения и не може да разшири агресията си към други държави".

Украйна разчита до голяма степен на доставки на модерно въоръжение и боеприпаси от западните си съюзници, главно от САЩ, за да устои на все по-интензивните атаки на руските сили, които имат превъзходство в жива сила и големи запаси от боеприпаси.

Превъзхождащите ги по оръжие и въоръжение украински войски наскоро бяха принудени да се изтеглят от някои от отбранителните си позиции в източната част на страната, тъй като обсъжданият пакет от военна помощ на САЩ на стойност 61 млрд. долара остава блокиран в ръководената от републиканците Камара на представителите.

Европа ще помогне на Украйна "да поеме инициативата и да действа заедно в момент, в който има несигурност от страна на САЩ по отношение на помощта", каза още Макрон, като добави, че сред лидерите, участващи в срещата на върха, има "широк консенсус да се направи повече и по-бързо".

Той каза, че "няма консенсус" относно изпращането на западни сухопътни войски в Украйна, но добави, че "нищо не трябва да се изключва, за да постигнем целта си". "Русия не може да спечели тази война", каза Макрон.

Дуда каза, че "няма ентусиазъм" сред участниците относно възможността за изпращане на западни войски в Украйна.

Участниците в срещата казаха, че европейските държави, включително Франция, все повече подкрепят чешката инициатива за закупуване на боеприпаси и снаряди извън ЕС и изпращането им в Украйна.

Министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте каза, че страната му е готова да предостави над 100 млн. евро за тази цел.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG