Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Заедно и до победа". Стотици в София и Варна се събраха заради годишнината от войната в Украйна


Част от участниците в шествието, което се проведе в София
Част от участниците в шествието, което се проведе в София

Стотици граждани се събраха на шествия в София и Варна по повод втората годишнина от войната в Украйна.

На 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна с аргумента, че иска да я освободи от нацизма, макар че Украйна не е нацистка страна. Агресорът унищожи цели градове, уби десетки хиляди, вписа украински области в конституцията си, незаконно депортира хиляди украински деца и получи обвинения заради няколко престъпления в Международния наказателен съд.

В София шествието се проведе под надслов „Украйна: Две години борба за живот, свобода и демокрация! Две години заедно и до победата на Украйна“.

Сред организаторите бяха гражданско движение „БОЕЦ“, Сдружението на украинските организации в България „Мати Украйна“ и Интеграционно образователния център „Украински Вулик“.

Георги Георгиев от "БОЕЦ"
Георги Георгиев от "БОЕЦ"

Хората носеха плакати с надпис „Слава на героите на Украйна“, „Аз подкрепям Украйна“.

Те скандираха "Победа" и "Тук не е Москва".

Хората преминаха по жълтите павета на бул. "Цар Освбодител" и достигнаха до кръстовището на "Орлов мост". За няколко минути те блокираха движението.

Във Варна събитието се проведе под формата на поклонение на жертвите на войната. В морската градина се събраха стотици.

Те носеха украински знамена и положиха цветя пред Паметника на украинските воини.

В знак на солидарност сградите на Народното събрание, Министерския съвет и Столичната община бяха осветени с цветовете на украинското знаме.

По-рано през деня премиерът Николай Денков излезе с обръщение по повод годишнината. В него той каза, че България остава солидарна с Украйна и ще продължи да ѝ оказва политическа, хуманитарна, материална и военна помощ. По думите му Русия продължава да погазва човешките права, да нарушава международното право, да нанася удари върху икономиките на всички демократични държави.

Президентът Румен Радев , че войната се разраства и „вече е заплаха за глобалната ни сигурност“.

За разлика от премиерът той не изказа остра критична позиция срещу действията на Русия.

Втората година от войната идва в ситуация на относителен застой на фронта. В същото време Украйна изпитва недостиг на боеприпаси и оръжие основно заради блокираната военна помощ от САЩ. Това вече доведе до изтеглянето на украинските сили от град Авдиивка в Източна Украйна.

Две години руска инвазия. Как се промени войната срещу Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG