Връзки за достъпност

Извънредни новини

Денков поиска правосъдие за руските престъпления. Радев е за "европейско решение" на войната в Украйна


Премиерът Николай Денков и президентът Румен Радев
Премиерът Николай Денков и президентът Румен Радев

България остава солидарна с Украйна и ще продължи да ѝ оказва политическа, хуманитарна, материална и военна помощ. Русия продължава да погазва човешките права, да нарушава международното право, да нанася удари върху икономиките на всички демократични държави.

Това се казва в обръщение на българския премиер Николай Денков по повод две години от началото на войната на Русия в Украйна.

На 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна с аргумента, че иска да я освободи от нацизма, макар че Украйна не е нацистка страна. Агресорът унищожи цели градове, уби десетки хиляди, вписа украински области в конституцията си, незаконно депортира хиляди украински деца и получи обвинения заради няколко престъпления в Международния наказателен съд.

„Повече от 700 дни сме свидетели на ужасите на тази брутална война, водена от режима на Путин“, казва Денков.

По думите му „независимо от мащабната дезинформация и пропаганда на Кремъл“ е ясно, че Москва воюва не само срещу Киев, но и срещу „мирен, щастлив и пълноценен живот“ на всички европейски граждани, включително и на българските.

„Русия не може да спечели тази война. И един ден ще има правосъдие за всички военни престъпления срещу украинския народ“, казва още премиерът.

В същото време президентът Румен Радев каза, че войната се разраства и „вече е заплаха за глобалната ни сигурност“.

За разлика от премиерът той не изказа остра критична позиция срещу действията на Русия.

„Апелът ни трябва да е към всички европейски държави – да търсим най-сетне автономно европейско решение, да търсим диалог и механизми, с които да се прекратят незабавно военните действия и да се седне на масата за преговори“, каза той и добави, че „България от първия ден се е обявила против руската агресия“.

От пресцентровете на правителството съвет и парламента съобщиха, че историческата сграда на Народното събрание, както и тази на Министерския съвет ще бъдат осветени в цветовете на украинското знаме по повод втората годишнина.

Втората година от войната идва в ситуация на относителен застой на фронта. В същото време Украйна изпитва недостиг на боеприпаси и оръжие основно заради блокираната военна помощ от САЩ. Това вече доведе до изтеглянето на украинските сили от град Авдиивка в Източна Украйна.

Две години руска инвазия. Как се промени войната срещу Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG