Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия е отвлякла близо 20 хиляди украински деца от началото на войната, каза Украйна


Деца стоят до кратер, оставен от руски ракетен удар край Киев, 26 януари 2023 г.
Деца стоят до кратер, оставен от руски ракетен удар край Киев, 26 януари 2023 г.

Близо 20 хиляди деца са били отвлечени и незаконно отведени в Русия от началото на руската война в Украйна. Това съобщи в понеделник ръководителят на украинската президентска канцелария Андрий Ермак, цитиран от БТА. Ермак се позовава на данни на ООН.

Новината идва, след като през март 2023 г. Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на президента на Русия Владимир Путин и детския омбудсман в страната Мария Лвова-Белова по обвинение за незаконно прехвърляне на украински деца в Русия. Това се оценява като военно престъпление.

"Русия е извършила ужасни престъпления в хода на войната си срещу Украйна, но депортирането и насилственото отвличане на деца, които са най-уязвимата част от населението, е едно от най-жестоките престъпления срещу човечеството след Втората световна война", каза Ермак.

Той съобщи, че отвличането на деца е част от държавната политика за унищожаване на украинската идентичност. Според него близо 4 хиляди от децата са сираци или са без родители.

Засега Русия отказва да предостави информация за отвлечените деца. Някои от тях вече са върнати в Украйна, но това са единични случаи.

Москва признава, че е прехвърлила хиляди деца от Украйна, но казва, че това е направено с цел защита на тези, които са били изоставени във военната зона. През април повече от 50 държави членки на ООН осъдиха опита на Русия да представи отвличането на деца като съответстващо на международното право.

За част от децата има данни, че са изпращани в руски институции за "превъзпитание", а за други, че са били дадени за осиновяване. Ако бъде доказано, това представлява военно престъпление. Украйна определя тази практика като геноцид.

След издадената заповед за арест на Путин в края на 2023 г. Русия обяви за издирване седем съдии от Международния наказателен съд. Страната не признава юрисдикцията на МНС и не участва в работата му. Москва не е и страна по Римския статут, който определя действията на съда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG