Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия обяви за издирване съдия от съда в Хага, издал заповед за арест на Путин


Президентът на Русия Владимир Путин.
Президентът на Русия Владимир Путин.

Руското министерство на вътрешните работи обяви за издирване съдията от Международния наказателен съд (МНС) в Хага Серхио Годинес. Той е човекът, който издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и детския омбудсман Мария Лвова-Белова, пише ТАСС.

По-рано Русия вече обяви за издирване други двама съдии от МНС - Томоко Акане и Розарио Салваторе Айтала, както и прокурора на съда в Хага Карим Ахмад Хан. Срещу тях в Русия е образувано дело за привличане към наказателна отговорност за подготовка на атентат срещу президента.

Делото срещу представителите на МНС е образувано, след като през март 2023 г. съдът издаде заповед за арест на Путин и Львова-Белова по обвинение в незаконно прехвърляне на украински деца в Русия.

Това се оценява като военно престъпление. МНС не признава имунитета на държавните глави, когато става въпрос за разследване на военни престъпления.

През септември руското министерство на вътрешните работи обяви за издирване и председателя на МНС Пьотр Хофмански, неговата заместничка Луз дел Кармен Ибанес Каранса и съдията Бертрам Шмит. Не е известно по кой член са издирвани.

Русия не признава юрисдикцията на МНС и не участва в работата му. Москва не е страна по Римския статут, който определя действията на съда.

Русия признава, че е прехвърлила хиляди деца от Украйна, но казва, че това е за защита на сираци и деца, изоставени във военната зона. През април повече от 50 държави членки на ООН, сред които България, осъдиха опита на Русия да представи отвличането и депортирането на украински деца като съответстващо на международното право.

За част от тези деца има данни, че са изпращани в руски институции за "превъзпитание", а други са дадени за осиновяване на руски семейства. Ако бъде доказано, това представлява военно престъпление. Украйна определя тази практика като геноцид - най-тежкото престъпление в правото.

В края на август Путин участва само виртуално на срещата на страните от БРИКС в Южна Африка. Държавата е страна по статута на МНС и ако той стъпи на нейна територия, е длъжна да го арестува.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG