Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не се шегува". Байдън предупреди за риск от "ядрен Армагедон"


Президентът на САЩ Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че опасността от ядрена катастрофа е на най-високото си равнище от Кубинската криза през 1962 г. насам, предаде Асошиейтед прес. По думите на Байдън президентът на Русия Владимир Путин "не се шегува", когато заплаши, че Москва ще защитава анексираните територии с всички средства, без да изключва и ядрено оръжие.

Изявлението на Байдън идва на фона на продължаващото контранатстъпление на Украйна, включително и в някои от областите, нелегитимно анексирани от Русия.

"Не сме били изправени пред перспективата за Армагедон от времето на Кенеди и кубинската ракетна криза", каза Джо Байдън в четвъртък.

Той добави още, че използването на тактически ядрени, биологични или химически оръжия може бързо да излезе извън контрол и да доведе до глобално унищожение.

През 1962 г. САЩ и Съветският съюз при президента Джон Ф. Кенеди и Никита Хрушчов бяха близо до ядрен сблъсък. Поводът тогава бяха плановете за разполагане на руски ядрени оръжия в Куба. Конфронтацията се смята от много експерти за момента, в който светът е бил най-близо до пълномащабна ядрена война.

От няколко месеца американски служители предупреждават, че Русия може да прибегне до използването на оръжия за масово унищожение, ако претърпи неуспехи на бойното поле. Преди седмица обаче Джейк Съливан, съветникът по националната сигурност на САЩ, коментира, че Вашингтон не вижда признаци, че Русия действително се готви да използва ядрено оръжие.

По време на реч миналия петък руският президент Владимир Путин каза, че САЩ са създали "прецедент", като са използвали ядрени оръжия срещу Япония в края на Втората световна война. По-рано след провеждането на нелегитимни референдуми за присъединяването към Русия на четири украински области Путин заплаши и че страната му ще използва всички средства, за да защити присъединиените територии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG