Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Русия нападна Украйна. Ударите са до Киев включително. Всички прогнози се сбъднаха


Кадър от телевизионното обръщение на Владимир Путин от тази сутрин. В 6 ч. местно време той обяви началото на "военна операция" срещу Украйна. Целта на операцията е да "денацифицира" Киев, каза той.
Кадър от телевизионното обръщение на Владимир Путин от тази сутрин. В 6 ч. местно време той обяви началото на "военна операция" срещу Украйна. Целта на операцията е да "денацифицира" Киев, каза той.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Войната започна
  • Русия стреля по Киев, Харков, Одеса
  • Путин призова Украйна да свали оръжието

Руската армия бомбардира едновременно цели, разположени до няколко града в Украйна. С това започва физическото нападение на Русия срещу Украйна, за което от декември предупреждават страни от ЕС и НАТО.

До този момент са потвърдени експлозии до градовете Киев, Харков и Одеса. Българският консул в Одеса потвърди за три взрива в града.

Тези градове са разположени извън окупираните територии на Донбас.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отправи видео обръщение, в което каза, че Русия обстрелва „военната инфраструктура на Украйна и граничарите й“.

Телевизионно обръщение на Путин

В 5 сутринта българско време (6 ч. местно време) Путин обяви, че започва „специална военна операция“ „за защита на Донбас“. Обръщението му беше излъчено по държавната телевизия.

Той каза, че „киевският режим“ от 8 години провежда „геноцид“ срещу населението в Донбас и затова Русия се стреми „към демилитаризация и денацификация на Украйна“ и се позова на скорошни твърдения на НАТО, каквито не е имало: че документите за резултатите от Втората световна война повече не бива да се спазват. Той уточни, че в плановете му не влиза окупация на Украйна. Путин повтори, че НАТО е измамил Русия с разширяването си на Изток и че балансът в света е бил нарушен от онези, „които са се обявили за победители в Студената война“.

Украйна се отбранява сама

Независимо от отбранителните оръжия, които получи от членове на НАТО, украинската армия е изправена сама срещу това нападение. САЩ многократно повториха, че няма да отговорят на такъв огън, защото това би означавало световна война. Тук можете да видите каква е украинската военна мощ, сравнена с руската.

В сряда преди обяд Украйна призова своите граждани да напуснат Русия и да не пътуват дотам. Преди това Русия евакуира дипломатите си от Украйна, а САЩ изпратиха свои части по източния фланг на НАТО.

Евакуацията на жени и деца

На 16 февруари проруските сепаратисти започнаха евакуация на цивилното население от окупираните територии на Донецк и Луганск. Те твърдяха, че жените, децата и възрастните се нуждаят от защита пред опасността от „украинска агресия“. Но към този ден нямаше данни за усилен обстрел от която и да било страна в конфликта, а и хората които пристигнаха в Русия, се оказаха нечакани от никого.

През 2008 г., когато Русия за броени дни окупира две територии на Грузия, нападението беше предшествано с извеждане на цивилното население от районите, които после бяха превзети.

Тук сме събрали най-популярните 10 въпроса за Донецк и Луганск, заедно с отговорите, разбира се.

Новините ще стигат до вас с един клик на телефона, ако станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 3 411 заболели от коронавирус в България. Процентът на положителните тестове е 15,51%. COVID-19 отне живота на още 53 души. 94,34% от тях не са били ваксинирани. Всички данни можете да следите в блога ни.

И две препоръки

Цигуларят Георги Калайджиев обучава деца от малцинствени групи. Той направи така, че четири деца да могат да свирят в залата на Парижката филхармония. Георги Калайджиев е Човек на деня на Свободна Европа.

Художникът сюрреалист Рене Магрит е един от великите европейци на 20-и век. За него разказва Пламен Асенов.

Абонирайте за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG