Връзки за достъпност

Извънредни новини

В Беларус са разположени "няколко десетки" руски тактически ядрени оръжия, твърди Лукашенко


Александър Лукашенко на посещение в Кремъл, където е посрещнат от руския президент Владимир Путин.
Александър Лукашенко на посещение в Кремъл, където е посрещнат от руския президент Владимир Путин.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко каза, че в страната му са разположени "няколко десетки" руски тактически ядрени оръжия, предаде Ройтерс.

Това е резултат от споразумение, обявено миналата година от него и руския президент Владимир Путин, с когото са близки съюзници във войната, която Кремъл води срещу Украйна. През юни Беларус обяви, че започва да приема руските оръжия, като това е първият случай, в който Русия разполага ядрени ракети в чужда държава от съветската епоха насам.

Руската държавна информационна агенция ТАСС цитира думите на Лукашенко, че може да настъпи "апокалипсис", ако Русия използва ядрено оръжие в отговор на действията на Запада.

Москва неведнъж е предупреждавала, че подкрепата на Запада за Украйна го поставя в директна конфронтация с Русия, което може да доведе до ядрен конфликт.

Тактическите ядрени оръжия са с малък обсег, използвани за конкретни тактически цели на бойното поле. Те имат много по-ниска мощност в сравнение с ядрените бойни глави, монтирани на ракети с голям обсег. Не се знае колко такива оръжия има Русия, тъй като подобна информация е секретна от времето на Студената война.

Миналата година Русия спря участието си в ядрената сделка "Нов Старт" със САЩ. Договорът се отнася само за стратегическите ядрени оръжия, които са много по-мощни.

Беларуският президент каза също, че около 120 000 украински военнослужещи са били разположени в близост до границата на Беларус, като уточни, че вероятността от инциденти е доста висока. Това негово твърдение не е потвърдено.

Александър Лукашенко е един от най-близките съюзници на руския президент Владимир Путин. Той управлява в Беларус от 1994 г. След президентските избори през 2020 г. опозицията в страната обвини дългогодишния президент, че е фалшифицирал резултатите. Последваха няколкомесечни масови протести, стотици арести, прогонване на независими медии.

Тази посока продължи и след началото на войната на Русия в Украйна, а руската армия използва територията на Беларус за нападения срещу украинската отбрана.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG