Връзки за достъпност

Извънредни новини

Трета световна война. Как Путин заплаши Запада и Украйна след победата си на изборите


Владимир Путин по време на пресконференцията си след изборите в неделя, 17 март 2024 г.
Владимир Путин по време на пресконференцията си след изборите в неделя, 17 март 2024 г.

Руският президент Владимир Путин заплаши, че пряк конфликт между Русия и НАТО би означавал, че планетата е на крачка от Трета световна война. Това стана по време на пресконференцията след преизбирането му за пети шестгодишен мандат.

Вотът се проведе през изминалите три дни на фона на пълномащабна война, която Русия води срещу Украйна повече от две години. Думите на Путин идват и на фона на изявления на френският президент Еманюел Макрон, че сухопътни операции с участието на войници от западни държави може да се окажат необходими в Украйна.

Изказването на руския президент е част от дълга серия от подобни негови предупреждения към Запада, включително и за използване на ядрени оръжия от страна на Руската федерация.

Путин каза още, че би желал Макрон да спре да се опитва да изостря войната в Украйна, а да съдейства за постигането на мир. По думите му "Франция би могла да изиграе роля, все още не всичко е загубено".

Москва твърди, че е готова да преговаря с Киев за прекратяване на огъня, но отказва да изпълни основното украинско условие - да оттегли войските си от всички окупирани територии на съседите си, включително Крим.

Западни войници и "буферна зона"

"Въоръжени военнослужещи на страни от НАТО присъстват [в Украйна], ние знаем. Чуваме и френска реч там, и английска реч. В това няма нищо добро, преди всичко за тях, защото те умират там, и то масово", каза Путин в неделя вечерта.

На фронта в Украйна няма изпратени войски от страни членки на НАТО. Там воюват единствено отделни чуждестранни доброволци. Западът подпомага украинската съпротива само с военна и хуманитарна помощ.

По време на пресконференцията си Путин беше запитан дали Русия планира да анексира и украинската Харковска област. В отговор той каза, че ако Украйна продължи да напада Русия, тя ще създаде "буферна зона", за да защити своята територия.

Москва незаконно анексира източните Херсонска, Запoрожка, Луганска и Донецка области в Украйна. Те бяха добавени към състава на Руската федерация заедно с анексирания през 2014 г. Кримски полуостров.

Заплахата на Путин за завземане на нова украинска територия под формата на "буферна зона" идва на фона на зачестилите атаки на украински дронове срещу руски градове и петролни рефинерии.

Пропаднала размяна на Навални

След изборната си победа Путин потвърди, че починалият в затвора критик на Кремъл Алексей Навални е щял да бъде освободен при размяна на затворници. Думите на руския президент идват на фона на съобщението за готвената размяна от директора на Фондацията за борба с корупцията на Навални Мария Певчих, направено около седмица след смъртта му.

Навални почина на 16 февруари на 47-годишна възраст в наказателната арктическа колония "Полярен вълк", близо до намиращия се в Северния полярен кръг град Салехард. Обстоятелствата около смъртта му остават неизяснени. През 2020 г. Навални преживя атака с отрова. Вдовицата му Юлия Навалная смята, че съпругът ѝ е бил убит в лагера.

В неделя Путин определи смъртта на опозиционера като "тъжно събитие". Дългогодишният сътрудник на Навални Леонид Волков нарече изявлението на президента "цинично", отбелязва ДПА.

Разследващият журналист Христо Грозев, който работеше заедно с Навални, разказа, че планът е бил за негова размяна с осъдения за убийство офицер от Федералната служба за сигурност на Русия Вадим Красиков. В подготовката за евентуалната размяна са участвали поне три държави - САЩ, Германия и Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG