Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Трябваше да бъде на свобода". Навални е убит, за да бъде осуетена размяната му с руски агент


Цветя около портрети на Алексей Навални на импровизиран мемориал пред бившето руско консулство във Франкфурт на Майн, Германия, 23 февруари 2024 г.
Цветя около портрети на Алексей Навални на импровизиран мемориал пред бившето руско консулство във Франкфурт на Майн, Германия, 23 февруари 2024 г.

Опозиционният политик Алексей Навални умира непосредствено след постигнато споразумение за размяната му с осъдения за убийство в Германия офицер от Федералната служба за сигурност на Русия Вадим Красиков. Това съобщи сътрудничка на опозиционера Мария Певчих.

"Навални в близките дни трябваше да бъде на свобода, защото постигнахме решение за размяната му", казва Певчих.

Информацията идва дни, след като руските власти дадоха тялото на опозиционера на майка му. Той почина на 16 февруари в затворническа колония в Русия.

Сега Мария Певчих казва, че в началото на февруари на президента на Русия Владимир Путин е предложено да размени наемния убиец Вадим Красиков, който излежава присъда за убийство в Берлин, за двама американски граждани и Алексей Навални.

След началото на войната в Украйна сътрудниците на Навални с помощта на журналиста Христо Грозев започват да работят върху възможността за размяна. Навални не може да бъде разменен директно, защото е руски гражданин и чужди държави не са длъжни да защитават правата му. Но екипът му е намерил изход: т. нар. хуманитарен обмен - руски шпиони в замяна на политически затворници.

"До пролетта на 2023 г. нашият план [размяната на Навални] получи одобрение, всичко можеше да се случи още тогава, преди година, но не се случи", казва Певчих, като добавя, че процесът е бил възпрепятстван от длъжностни лица на всички нива.

Според сътрудничката на Навални въпреки отказа на много чуждестранни официални лица да помогнат за реализирането на плана, благодарение на помощта на "някои хора", които тя не назовава, той все пак е бил близо до осъществяване.

"Вечерта на 15 февруари получих потвърждение, че преговорите [за размяната на Навални] са в ход и са на финалния етап. На 16 февруари Алексей беше убит", казва Певчих.

Идеята за замяна на Навални с Красиков е представена на Путин от руския магнат Роман Абрамович. По думите на Мария Певчих на Путин е било "ясно казано", че единственият начин да си върне Красиков е да го размени за Навални.

Путин обаче го е изтълкувал по различен начин: ако западните държави са "принципно готови" да разменят Красиков, те ще го разменят и за някой друг, а Навални трябва да бъде "отстранен". Певчих казва, че решението му е нелогично, но според нея Путин ненавижда толкова Навални, че е действал в ущърб на собствените си интереси.

Сътрудничката на Навални не представя преки доказателства за твърденията си. Тя се позовава на факта, че "Уолстрийт джърнъл" преди това е споменал Навални в контекста на размяната и че Путин е говорил за Красиков (без да споменава собственото му име) като за човек, който може да бъде разменен за американци, осъдени в Русия (без да споменава Навални).

Все още няма реакция от страна на Кремъл на твърденията на Певчих.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG