Връзки за достъпност

Извънредни новини

Майката на Алексей Навални е получила тялото му


Майката на Алексей Навални Людмила
Майката на Алексей Навални Людмила

Майката на Алексей Навални Людмила е получила тялото на опозиционера. За това съобщи говорителката на Навални Кира Ярмиш в Екс, бивша Туитър.

Новината идва, след като руските власти многократно отказаха да върнат трупа на руския опозиционер и дори не даваха информация на семейството за това къде се намира. На 16 февруари управата на затворите в Русия съобщи за смъртта на Алексей Навални в затворническа колония в Харп, намираща се зад полярния кръг.

Смъртта на руския опозиционен лидер предизвика остри реакции от международната общност, както и акции в негова памет в много руски градове, които властите опитаха да прекратят и арестуваха над 400 души.

Първоначално обаче руските власти отказаха да предадат тялото на Навални на майка му. Тя каза, че била заплашвана и изнудвана за това къде и кога да бъде погребан опозиционерът.

„Тялото на Алексей е било предадено на майка му. Много благодарности към всички, които настояваха за това заедно с нас...Тепърва предстои погребението. Не знаем дали властите ще се намесят за начина, по който семейството му иска да бъде погребан и за начина, по който той заслужава“, написа Ярмиш.

Алексей Навални беше най-известният критик на режима на Владимир Путин и водеща фигура на руската опозиция. През 2020 г. той беше отровен с новичок, но впоследствие беше спасен в Германия. Независимо журналистическо разследване разкри, че отравянето му е било организирано от руските тайни служби.

През 2021 г. Навални се върна в Русия, където беше арестуван и осъден по няколко изфабрикувани дела. Оттогава той излежаваше присъдите си в затвори със строг режим. Последно през декември той беше преместен в наказателна колония в Арктика.

Преди дни съпругата му Юлия обвини Путин в смъртта на съпруга си и каза, че ще продължи делото му. Редица западни държави наложиха пореден пакет санкции на Русия заради смъртта на Навални и втората годишнина от началото на войната в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG