Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Детайлна стратегия" с дронове. Защо горят рафинерии на "Лукойл" и "Роснефт" в Русия


Пожар в терминал на Новатек на пристанището Уст-Луга в Ленинградска област, Русия, 21 януари 2024 г.
Пожар в терминал на Новатек на пристанището Уст-Луга в Ленинградска област, Русия, 21 януари 2024 г.

Пламъци и черен дим, ранени, засилена охрана. Така изглеждат през последните дни някои от най-големите петролни рафинерии в Русия. Става дума за атаки с дронове, като сред целите са и обекти на гигантите "Лукойл" и "Роснефт".

Зад вълната от масирани удари стои Службата за сигурност на Украйна (СБУ), потвърди пред Радио Свободна Европа в сряда източник от агенцията.

По-рано същия ден дрон порази най-голямата рафинерия на "Роснефт" в Русия - тази в град Рязан, на 180 км от Москва. Това се случва след една от най-големите атаки с дронове на Киев до момента, като Москва твърди, че е свалила общо 65 украински безпилотни самолета над шест свои региона -35 във Воронеж, 25 в Белгород, по осем в Брянск и Курск, един в Ленинградска и един в Рязанска област.

И Русия, и Украйна използват безпилотни самолети за нанасяне на удари по критична инфраструктура в продължаващата повече от две години война, но през изминалите няколко месеца украинските сили увеличиха атаките срещу руски енергийни съоръжения.

До момента Киев не е поел официално отговорност за нападенията, но източникът от украинските служби потвърди пред Радио Свободна Европа, че ударите срещу три руски петролни рафинерии – тези в Рязан, в Кстово и в Кириши, са дело на украинските сили.

Свободна Европа събра най-важното за тези атаки, което знаем до момента.

Ударът по "Роснефт" в Рязан

В сряда дронове удариха два резервоара на най-голямата рафинерия на "Роснефт". Тя е седма по големина в Русия и се намира в град Рязан, на 180 км от Москва.

"Нефтената рафинерия в Рязан беше атакувана от БЛА (безпилотен летателен апарат). В резултат на това е избухнал пожар", съобщи в Телеграм Павел Малков, губернатор на Рязанска област, като по-късно беше уточнено, че има двама ранени.

Руската държавна информационна агенция РИА съобщи, че четири украински дрона са атакували базата в ранните часове, което е довело до пожар на площ от 175 кв. м.

Видеозаписи, публикувани в социалните медии, показват черен дим, който се издига над пламъците в рафинерията, която според източници от индустрията преработва около 12,7 милиона тона петрол годишно, или 4,6% от общото количество в Русия, посочва Ройтерс.

Според източниците на нея се падат около 6,4% от производството на бензин в Русия, 4,1% от дизеловото гориво, 7,7% от мазута и 8,0% от авиационното гориво. Пълните данни за руското производство вече не се публикуват.

Атаки до Нижни Новгород и Орел

По-рано във вторник при украински удар пожар избухна и в горивно-енергийния комплекс НОРСИ (NORSI) в промишлената зона на град Кстово, близо до Нижни Новгород - четвъртата по големина рафинерия в Русия. Комплексът, който е собственост на нефтодобивна компания "Лукойл", се намира далеч от Украйна и на около 430 км източно от Москва.

Източници от бранша казаха пред Ройтерс при условие за анонимност, че при нападението е повредена основната инсталация за дестилация на суров петрол, което означава, че поне половината от производството на рафинерията е спряно. От "Лукойл" откават коментар.

Рафинерията НОРСИ преработва около 15,8 млн. тона руски суров петрол годишно или 5,8% от общия обем на рафинирания суров петрол, сочат данни на нефтопреработвателната индустрия. Тя произвежда около 4,9 млн. тона бензин, което представлява 11% от общото количество, произвеждано в Русия, 6,4% от дизеловото гориво, 5,6% от мазута и 7,4% от авиационното гориво.

Пак във вторник горя и петролна база в град Орел, Орловска област в резултат на удар с дрон. Според кмета на града Юрий Парахин властите са евакуирали 17 души от две многоетажни сгради в съседство с петролното депо.

Свален дрон в Кириши

Междувременно губернаторът на Ленинградска област Александър Дрожденко съобщи, че украински дрон е бил унищожен и от противовъздушната отбрана в покрайнините на град Кириши, където се намира рафинерията "Киришинефтеоргсинтез" на нефтодобивна и газодобивна компания "Сургутнефтегаз". По думите му няма въздействие върху работата на рафинерията.

Тя е една от двете най-големи рафинерии в Русия, където се преработват около 17,7 млн. тона руски суров петрол или 6,4 % от общото количество за страната според източници от нефтопреработвателната индустрия.

Според данните рафинерията произвежда около 2,3 млн. тона бензин, което представлява 5,3 % от общото количество, произвеждано в Русия, 7,6% от дизеловото гориво, 16,3% от мазута и 3,4% от авиационното гориво в страната.

Какво каза Зеленски

До момента властите в Украйна не са потвърдили официално дали страната стои зад конкретните удари срещу петролни обекти в Русия. В свое обръщение във вторник вечерта обаче президентът на Украйна Володимир Зеленски посочи, че Киев усилено използва дронове за свои атаки.

"Мисля, че всеки може да види нашите дронове в действие. Особено при действие на далечни разстояния", каза той.

Пред Радио Свободна Европа източник от СБУ обаче потвърди, че Киев стои зад последните атаки срещу петролни обекти, защото се стреми да нанесе колкото се може повече щети на руската икономика.

"Систематично прилагаме детайлна стратегия за намаляване на икономическия потенциал на Руската федерация. Нашата задача е да лишим врага от ресурси и да намалим потока от петролни пари и гориво, които Русия насочва към войната и убийството на нашите граждани", каза източникът.

Той добави и че украински дронове също са атакували руска военновъздушна база в Бутурлиновка и военно летище в област Воронеж.

Ударите по петролни съоръжения са проблем за президента Владимир Путин, защото цените на бензина на вътрешния пазар са чувствителна тема преди президентските избори, които ще се проведат между 15-17 март, отбелязва Ройтерс. Русия вече наложи шестмесечна забрана върху износа на бензин на 1 март.

Реакцията на Путин

Лично Путин обвърза атаките с изборите, като каза, че целта на Киев е да попречи за нормалното им провеждане, макар неговата победа да е гарантирана, след като основният му опозиционен опонент - Борис Надеждин, не беше допуснат да се яви.

"Основната цел е - ако не да се провалят президентските избори в Русия, то поне по някакъв начин да се попречи на нормалния процес на изразяване на волята на гражданите", каза Путин пред РИА и държавната телевизия "Россия-1" в обширно интервю.

В същото време в Белгородска област падащи отломки от свалени безпилотни самолети повредиха газопровод и прекъснаха електрозахранването в някои села.

Серията атаки срещу рафинерии идва, след като в края на януари най-големият руски производител на втечнен природен газ - „Новатек“, беше принуден е наложило да преустанови част от дейностите в терминала си на Балтийско море. Това се случва заради пожар в комплекса на около 170 км от родния град на Путин - Санкт Петербург, след атака с украински дронове. Тогава СБУ пое отговорност за атаката.

Дни по-късно пожар избухна и в голяма петролна рафинерия в руския пристанищен град на Черно море Туапсе.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG