Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руската ЦИК отказа да регистрира Надеждин - единственият кандидат за президент против войната


Борис Надеждин
Борис Надеждин

Централната избирателна комисия (ЦИК) на Русия отказа да регистрира Борис Надеждин като кандидат за президент на предстоящите избори в страната. Той ще оспорва решението в съда.

Надеждин е единственият претендент, който се обяви против войната на Русия в Украйна. Различните крила на руската опозиция извън страната го подкрепиха.

Президентският вот в Русия трябва да се проведе между 15 и 17 март. Кандидат и фаворит да получи пети мандат е настоящият държавен глава на страната Владимир Путин.

ЦИК отхвърля регистрацията на Надеждин заради недостатъчния брой валидни подписи в подкрепа на кандидатурата му. От комисията са одобрили 95, 587 подписа при необходими най-малко 100 000. 9,147 подписа са отхвърлени като според ЦИК част от тях са били на починали хора, съдържали са грешна информация, както и че са събиране от представители на изборни комисии, което е забранено.

„Не съм съгласен с решението на комисията. Събрах повече от 200 хил. подписа от цяла Русия. Правихме го открито и честно – целият свят гледаше опашките пред нашите щабове“, каза Надеждин. Той се закани да оспорва решението пред Върховния съд в Русия.

До момента ЦИК на Русия е регистрирал само четирима кандидати за президент на предстоящите избори. Путин сам се кандидатира за поста, за което му трябваха 300 хил. подписа. Комисията откри едва 0,15% невалидни подписи от всички, внесени от екипа на настоящия президент.

Борис Надеждин е единственият кандидат за президент, който открито се изказва срещу Украйна, но и в ползва на връщането на окупираните от Русия украински територии. Той обещава да премахне законите срещу ЛГБТ хората в страната, както и тези, които налагат цензура на новините за войната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG