Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ, Германия и Русия са участвали в план за размяна на Навални с руски агент, каза пред Свободна Европа Христо Грозев


Разследващият журналист Христо Грозев
Разследващият журналист Христо Грозев

Имало е план за размяна на руския опозиционер Алексей Навални с осъдения за убийство офицер от Федералната служба за сигурност на Русия Вадим Красиков.

В него са участвали поне три държави - САЩ, Германия и Русия. Това потвърди разследващият журналист Христо Грозев в Студио България с Генка Шикерова.

Новината идва, след като в понеделник сътрудничката на Навални - Мария Певчих каза, че споразумението е било постигнато малко преди Русия да съобщи за неговата смърт. Той почина на 16 февруари в затворническа колония в Русия.

Грозев съобщи, че Русия също е дала съгласието си, но не знае дали лично президентът Владимир Путин е одобрил размяната.

"Но това беше последната съставка, която всички чакаха", каза той. Освен това Грозев съобщи, че самият той е участвал в преговорите, в които руският магнат Роман Абрамович е бил свързващото звено с Русия.

Планът е бил разработен от Грозвев и Певчих преди около 2 години.

"До времето, когато Навални почина или както аз смятам, беше убит, това изглеждаше като много оптимистичен сценарий, който можеше да сработи в следващите месеци", каза Грозев.

По негови думи съпругата на Навални е присъствала на Мюнхенската конференция по сигурността, за да осигури последните стъпки, нужни за размяната на Навални. Вместо това обаче тогава се появи новината за неговата смърт.

Според Грозев фактът, че Германия се е съгласила да направи размяната, е бил сигнал за Кремъл, че тя ще се съгласи да размени Красиков и за други не толкова високопоставени затворници в Русия, заради което са се оттеглили. Тази теза беше изложена и от Певчих. Въпреки това тя съобщи, че на Путин е било "ясно казано", че единственият начин да си върне Красиков е да го размени за Навални.

В понеделник Певчих каза, че е получила потвърждение, че преговорите за размяната на Навални са в ход и са на финалния етап на 15 февруари. Ден по-късно обаче той е починал.

Цялото интервю с Христо Грозев можете да гледате в сряда в 19:30 часа в канала на Свободна Европа в YouTube.

През август Навални беше осъден на още 19 години затвор - за екстремизъм, след като вече излежаваше 9-годишна присъда по други обвинения. Той беше арестуван веднага след като се завърна от Германия през януари 2021 г., където животът му беше спасен в клиника след отравяне през август 2020 г. със смъртоносно нервнопаралитично вещество от групата "Новичок".

Неговият Антикорупционен фонд (ФБК) доказа с разследване, че отравянето е извършено от агенти на Федералната служба за сигурност, по нареждане на президента Владимир Путин. Руските власти твърдят, че няма доказателства за извършено престъпление.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG