Връзки за достъпност

Извънредни новини

Коя е Юлия - жената, готова да продължи делото на Алексей Навални


Юлия Навалная по време на видеообръщение, в което казва, че ще продължи делото на убития си съпруг.
Юлия Навалная по време на видеообръщение, в което казва, че ще продължи делото на убития си съпруг.

Една жена застава срещу режима на Владимир Путин. Това е Юлия, любимата на Алексей Навални. Ето какво знаем за нея.

"Не трябваше аз да бъда на това място, не трябваше аз да записвам това видео. На моето място трябваше да бъде друг човек. Но Путин го уби". Юлия Навалная каза това по канала на съпруга си в Youtube. Направи го три дни след като се разбра, че Алексей Навални е загинал в руска наказателна колония.

Там най-яркият руски опозиционер излежаваше поредна, 19-годишна присъда по политическо обвинение в “екстремизъм” - в каквото са обвинявани всички критици на режима на президента Владимир Путин.

"Убивайки Алексей, Путин уби половината от мен. Но все още имам другата половина и това ми казва, че нямам право да се откажа. Ще продължа делото на Алексей Навални", каза още тя.

Докато Навални беше жив, Юлия вече беше известна като несломима жена. Тя беше до него, когато руските служби го отровиха с "Новичок" през 2020, подкрепи връщането му в Русия през 2021, запази спокойствие, когато го осъдиха и държаха над 300 дни в карцер без достатъчно храна, вода, светлина и топлина.

В продължение на години Навалная последователно избира да бъде съпруга на политик, а не политик.

Самата тя се шегува в едно интервю от 2104 г., че няма "богата биография преди Навални".

Но западни анализатори и медии твърдят, че сега именно тя е способна да се превърне в новия лидер на руската опозиция. Преди дни Навалная каза, че е готова да го направи. Тя изрече това с думите на политик опозиционер. Вече я наричат "новото лице на съпротивата срещу Путин".

"Политикът Навални е двама души: Юлия и Алексей"

Юлия Навалная е родена на 24 юли 1976 г. в Москва в семейството на руския учен Борис Абросимов и служителка в министерството на леката промишленост. Тя няма и 10 години, когато в страната й идва свободното време на Перестройката на Горбачов. Тя е на 15, когато се разпада СССР.

Завършва международни икономически отношения в университета „Георгий Плеханов“, а след това прави аспирантура в бизнес училище в Дания.

През лятото на 1998 г., докато е на почивка в Турция, Юлия се запознава с Алексей Навални. По това време тя работи в банка, а той е московски адвокат, и двамата са на 22. Самият Навални по-късно разказва: "Спомням си, че тя ме порази още при първите срещи: руса, красива и знаеше имената на всички министри".

Самата Юлия казва, че от дете с интерес е следяла обществения и политически живот: "Гласувах на всички избори, след като навърших 18 години".

След банката тя работи във външнотърговска ĸoмпaния, а после помага в бизнеса на родителите на Навални - те произвеждат мебели от ракита.

Женят се 2 години след запознанството. През 2001 г. се ражда първото им дете – дъщеря им Дария, а през 2008-а – синът им Захар. И двете деца са родени вече в епохата на Путин, оглавил Русия в самото начало на 2000, за да остане на власт чак до ден днешен.

След раждането на децата тя се отдава на семейството и все повече помага на съпруга си в неговата дейност.

През 2000 г. става член на руската опозиционна партия „Яблоко“, докато Навални е зам.-председател на московския ѝ клон. Прави преводи и бизнес планове. "Бях невидим помощник", казва тя пред списание "Афиша" през 2014 г. - "Когато антикорупционната дейност на Алексей стана по-известна, изглеждаше съвсем очевидно, че просто няма да мога да работя", допълва тя.

"Винаги съм искала да бъда съпруга на политик, а не самата аз политик"

Тогава Навалная започва да ходи с него на протести и също като него е задържана неведнъж.

В същото интервю Навалная добавя: "Винаги съм искала да бъда съпруга на политик, а не самата аз политик".

През 2021 г. го повтаря почти дословно пред Harper's Bazaar. Тогава обаче тя все пак добавя: "Това, което правя, до известна степен е и политика".

Тя има предвид това, че вече от години е плътно до Навални в опозиционната му дейност, ходи на десетки съдебни заседания и е част от президентската му кампания през 2018 г. (тогава Върховният съд на Русия забрани на Навални да се яви на изборите).

В интервю за The Independent през 2021 г. журналистката Евгения Албац, близка до семейство Навални, описва нейната роля така: "Юлия е неговият треньор. Тя го прави по-добър човек".

Юлия Навалная на един от многото протестни митинги, организирани от нейния съпруг в Москва
Юлия Навалная на един от многото протестни митинги, организирани от нейния съпруг в Москва

"Политикът Навални е двама души: Юлия и Алексей", казва още Албац пред списание Vanity Fair. Тя разказва, че Юлия чете всичко, което Навални публикува, а той се консултира с нея как най-добре да формулира идеите си.

Преди опозиционерът да има прессекретар (днес това е Кира Ярмиш), именно Юлия пише в социалните му мрежи, когато е задържан.

"Юлия е скалата, на която стои Алексей ", казва и Владимир Ашурков - бивш мениджър на основания от Навални Фонд за борба с корупцията (ФБК), обявен за "чуждестранен агент" от руските власти.

Официално се обръщам към Вас с искане за разрешение да го транспортирате

Когато през август 2020 г. Навални се почувства зле в самолет, прелитащ над Сибир, а пилотът му спаси живота с това, че кацна аварийно и повика лекари до самолета, веднага се появиха съмнения, че е отровен. Тогава Навалная написа отворено писмо до Путин: "Смятам, че Алексей се нуждае от квалифицирана медицинска помощ. Официално се обръщам към Вас с искане за разрешение да го транспортирате".

Под натиска на международната общност, Навални беше откаран в Германия, където лекарите установиха, че е бил отровен с бойното отровно вещество "Новичок". Той прекара няколко месеца в клиника, за да се възстанови, и Юлия беше до него.

След това той отправи публично послание към нея: "Можех да чуя тембъра на гласа на моята съпруга, мозъкът ми отделяше допамин (хормон на щастието). Сега със сигурност знам от свой личен опит: любовта лекува и връща към живота. Юлия, ти ме спаси!“.

Тази снимка, публикувана на 21 септември 2020 г. в Instagram акаунта на Навални, показва него и съпругата му Юлия в берлинската болница "Шарите", където той беше спасен след отравянето
Тази снимка, публикувана на 21 септември 2020 г. в Instagram акаунта на Навални, показва него и съпругата му Юлия в берлинската болница "Шарите", където той беше спасен след отравянето

А когато никой не очакваше, че Навални ще реши да се върне доброволно от Германия в Русия, тя каза пред Harper's Bazaar: “Аз не съм жертва. Смятам, че това, което прави Алексей, е правилно. Понякога е малко страшно, особено след отравянето. Но той не отстъпва и аз няма да отстъпя".

Веднага след завръщането си в Москва Навални беше задържан и след това двамата са се виждали само в съдебната зала.

Последната среща на Алексей и Юлия преди той да бъде откаран в руска наказателна колония, където не му бяха разрешавани свиждания
Последната среща на Алексей и Юлия преди той да бъде откаран в руска наказателна колония, където не му бяха разрешавани свиждания

Дори и тогава обаче тя каза, че няма намерение да поеме по пътя на лидера на беларуската опозиция - такава е в момента Светлана Циханоуска, чийто съпруг е в затвора, а тя се кандидатира на изборите срещу Александър Лукашенко.

Тя повтори, че няма такива намерения и през 2022 г. Тогава излезе документалният филм "Навални", разобличаил руските отровители и получил "Оскар". Навалная потвърди пред Der Spiegel: "Това не е идея, с която искам да флиртувам. Няма много смисъл да е така: съпругът ми да отиде в затвора, а аз да го замествам".

Дъщерята Дария, съпругата Юлия и синът Захар получиха наградата "Оскар" за най-добър документален филм, с която беше отличена лентата "Навални"
Дъщерята Дария, съпругата Юлия и синът Захар получиха наградата "Оскар" за най-добър документален филм, с която беше отличена лентата "Навални"

"Ще бъде най-добрият кандидат за милиони"

Неговата смърт обаче промени всичко това. Часове след съобщението, че Навални е починал, Навалная изнесе реч на Мюнхенската конференция по сигурността, в която каза, че Путин и другите виновни за смъртта на съпруга ѝ ще понесат отговорност, и че “този ден ще дойде скоро”.

Същата вечер тя се срещна с беларуската лидерка Цихауноская. На снимките те приличат повече на лидери на две държави, които водят важни преговори, отколкото на съпруги на преследвани политици, коментира Би Би Си.

Последва среща на Навалная с външните министри от ЕС, на която тя получи пълна подкрепа и обещания за още санкции срещу Русия, които вече са факт.

На 22 февруари президентът на САЩ Джо Байдън се среща с Юлия Навалная и дъщеря му Дария
На 22 февруари президентът на САЩ Джо Байдън се среща с Юлия Навалная и дъщеря му Дария

Видният философ Франсис Фукуяма, който работеше с екипа на Навални, първо коментира пред FT: "Не мисля, че има някой, който може да заеме неговото място", но все пак допусна: "Юлия е много волева жена. Може би тя може да поеме щафетата".

Андрей Колесников, старши изследовател във фондацията за мир "Карнеги", пък е убеден в това: "Юлия със сигурност ще бъде най-добрият кандидат за милиони хора".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG