Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руски агенти са пробили службите на Австрия. Как в тази шпионска афера се откри и българска следа


Владимир Путин по време на свое посещение във Виена през 2018 г.
Владимир Путин по време на свое посещение във Виена през 2018 г.

Австрия откри двама агенти на Москва в службите си, но това е май само началото. Властите готвят мерки срещу руската инфилтрация в навечерието на европейските избори. Но какво мисли София? Все пак сред помагачите на разкритите агенти от Виена има българи, а една от жертвите им е също от България.

В Австрия новините започват с това, че в службите им за сигурност има руски агенти, но за България новината може би започва от другаде - от кражба на компютър и флашка. Двата предмета са били взети от виенския апартамент на българския журналист Христо Грозев.

Проникването в дома му е извършено от българи, съобщи самият Грозев пред бТВ в неделя. Те, на свой ред, са били ръководени от служители на австрийските служби, работещи за Москва.

Кражбата е направена, след като излиза документалният филм "Навални", по-късно получил наградата "Оскар". Филмът проследява начина, по който Христо Грозев и екипът на руския опозиционер откриват персонално хората, отровили с Новичок Алексей Навални. На екрана се вижда компютърът, на който Грозев работи. В него би трябвало да е не само резултатът от разследването, но и пътят, по който журналистът е стигнал до откритията си - с източници, данни, анализ на данни.

Българските крадци взимат компютъра, но се оказва, че той не е онзи, който са търсили, казва Грозев. Малко след проникването в дома му, той напуска Австрия. Твърди, че е бил предупреден от местните власти, че те повече не могат да гарантират сигурността му.

Австрия, шестима българи и руските агенти

Историята с Грозев е една от многото, които са изброени в документ, добит от Асошиейтед прес. Това е заповедта за арест на един от уличените агенти на Москва. Заповедта е дълга 86 страници и води до ареста на мъж на име Егисто От на 29 март тази година.

От е ръководил австрийски агенти под прикритие до 2017 г. После е бил неуспешно обвинен във връзки с Русия и преместен в полицейската академия.

В документа се описват много действия, подсигурени от Егисто От, но три изглеждат най-съществени - кражбата у Грозев, предаването на данни от телефоните на бивши служители на австрийските служби, както и препоръка до Москва как Русия да си подобри работата с агентите. Последното е било направено след ареста на руски агент, убил човек в Германия.

За случая с Христо Грозев например има един цитат от показанията на Егисто От: "просто влязох в общината, платих 3,40 евро и разбрах къде живее". Арестуваният твърди, че това е законно и че е предал адреса на бившия си шеф в австрийските служби - Мартин Вайс, без да знае за какво му е.

Разследващите твърдят, че От е предал по канала на Москва данни за над 250 души.

Що се отнася до човека на име Мартин Вайс, до 2018 г. той е директор на австрийските разузнавателни операции. После отива на работа в Wirecard, голямата компания на Ян Марсалек - човекът, който бяга в Русия, след като започват да го издирват за кражба на 1,9 млрд. евро. Той е работил за руските служби най-малко от 2014 г. Вербувал е агенти, включително и българи. Сред тях са онези шестима българи, които бяха арестувани в Лондон за шпионаж в полза на Русия.

В един чат, озовал се в ръцете на австрийските власти, Марсалек пише, че е успял да "евакуира" Мартин Вайс в Дубай.

Предполага се, че българите са се подчинявали на Егисто От, който е получавал указания от Мартин Вайс, а най-отгоре е стоял човекът, пряко свързан с Москва - Ян Марсалек.

Да резюмираме: за българите в тази история досега няма информация, Егисто От е арестуван в Австрия, Мартин Вайс е в неизвестност или някъде в Дубай, а за Ян Марсалек няма много данни, откакто е избягал в Русия.

Австрия и България преди европейските избори

Австрия е известна като една от най-благоприятно настроените към Русия страни. Поредните разкрития за руски шпионаж в страната идват два месеца преди изборите за европейски парламент. Тогава всички държави членки на ЕС ще проведат вот, който може да пренареди баланса на силите в блока.

Управляващите в Австрия в момента обвиняват за шпионския скандал лидера на Партията на свободата Херберт Кикъл, който беше вътрешен министър от 2017 до 2019 г. Зелените твърдят, че Партията на свободата действа като "дългата ръка" на Русия в Австрия.

Крайната десница беше против санкциите, наложени на Русия заради войната в Украйна и често заема проруски позиции. Тя печели все повече симпатизанти заради своята антиимигрантска реторика.

Очакванията са, че и на европейско ниво крайно десните и популистки формации ще получат по-голямо влияние, а повечето от тях или са свързвани с Русия, или заемат позиции, близки до тези на Кремъл.

В България освен европейските избори ще има и парламентарни, след като страната влезе в нова политическа криза. Очаква се, че руското влияние ще бъде една от темите на кампанията.

През 2023 г., когато "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ влизаха в силно критикуван съюз, един от аргументите за тази непопулярна коалиция беше нарасналото влияние на Русия в българските служби, правителство и президентство.

Въпреки връщането към евроатлантическата ориентация, извършено от правителството на Николай Денков, кабинетът не можа да се справи с реформата на службите и смяната на шефовете им, защото ГЕРБ, ДПС и президентът бяха против. През март 2024 съвместното управление се оказа невъзможно включително и заради нежеланието на ГЕРБ да предприеме промяна в службите.

„Много малко е вероятно България, която е толкова лесна за проникване от страна на руските специални служби, в която има толкова стотици хиляди постоянни документи за жителство, издадени на руснаци по морето, да не е използвана в един по-голям мащаб“, каза Христо Грозев в неделя.

Историята с австрийските тайни служби разклати обществото, предизвика властите да набележат мерки, с които да му противостоят, но тя е само един елемент от дълга верига събития, които на пръв поглед са изолирани случаи. Те включват какво ли не - отравяне на руски двоен агент във Великобритания, на български оръжеен търговец в София, взривяване на складове с оръжие в България и Чехия, едно екзотично рали от Азия до Европа.

Това са няколко различни сюжета от големи разследвания, но между тях има две прилики. Едната е, че всяка афера води до руското военно разузнаване, известно като ГРУ. Другата е, че в почти всички сюжети има българска следа.

От всичко разкрито изглежда, че след самата Русия именно България е страната, от която най-многобройни нишки водят до ГРУ.

Ето примери.

Взривове в складове за боеприпаси

Хронологично една от първите операции, които изобщо са предприети от отряд 29155 – подразделението на руското ГРУ, което се занимава с дестабилизация на чужди държави, е взривът в склад за боеприпаси в севлиевското село Ловнидол. Складът е на оръжейата компания „ЕМКО“ на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев.

Врзивът идва още през ноември 2011 г. За него българската прокуратура твърди, че е целял да унищожи 3 000 снаряда, предназначени за износ за Грузия, с която няколко години по-рано Русия води няколкодневна война. ЕМКО отрича, че това е била дестинацията на боеприпасите.

Тогава от държавното обвинение започват разследване, в хода на което откриват взривно устройство и основната версия за случая е саботаж. През 2013 г. прокуратурата обаче спира разследването, защото не успява да открие предполагаем извършител.

През октомври 2023 г. разследващият сайт Белингат свърза взрива с отряд 29155 и цитира информация от руското издание Инсайдър.

Тогава от Инсайдър писаха, че непреки доказателства свързват ГРУ и с взрива на 5 юни 2012 г. в обекта на оръжейната фирма „Берета Трейдинг“ край Стралджа. Тогава трима души загинаха.

Три години по-късно, през март и април 2015 г. в складове на държавната ВМЗ край Иганово в рамките на две седмици на два пъти избухват пожари.

Няколко седмици по-късно в в сградата на бившия Институт за специална техника, който е към МВР, избухва пожар. В него изгарят всички доказателства, свързани с взривовете в Иганово.

Години по-късно, през април 2021 г., българската прокуратура за пръв път посочи като заподозрени за пожара в сградата на МВР и взривовете в Ловнидол, Иганово и взрив от 2020 г. в завод „Арсенал“ в Мъглиж, членове на руското военно разузнаване. Едва в края на януари 2024 г. шестима от тях бяха задочно обвинени, че са извършвали терористична дейност на територията на България.

Активизирането на прокуратурата в България през 2021 г. дойде от външен натиск заради разкрития от разследване на взрив в оръжеен склад във Врбетице, Чехия през октомври 2014 г. За него Прага обвини Русия и изгони 18 руски дипломати само дни преди българската прокуратура да си спомни за взривовете в България.

По-късно стана ясно, че в склада във Врбетице е имало продукция на ЕМКО на Гебрев, която е била предназначена за Украйна. Месеци преди този взрив Русия откъсна полуостров Крим и Донбас от територията на Киев.

Неразкритите взривове в сянката на войната на Русия в Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:34:45 0:00

Отравянията с Новичок на Скрипал и Гебрев

Другата линия, по която ГРУ и България са свързвани, е във връзка с отравянията на руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри през 2018 г. и отравянето на Емилиян Гебрев, сина му и негов съдружник през април 2015 г.

Седмици след отравянето на Скрипал във Великобритания, местните власти разкриха, че зад него стоят агентите на ГРУ Александър Мишкин и Анатолий Чепига. Малко по-късно се оказа, че в отравянето на Скрипал има и трети заподозрян агент на руското разузнаване – Денис Сергеев, известен и с фалшивата си самоличност Сергей Федотов.

И тук българската прокуратура започна да работи заради натиска от чужбина и рестартира разследването за отравянето на Гебрев едва през февруари 2019 г. – четири години след самото отравяне.

Впоследствие разкрития на Белингкат показаха, че в дните преди и около отравянето на Гебрев в България са присъствали агенти на ГРУ.

Сергеев беше един от тримата души, които през 2020 г. бяха задочно обвинени за отравянето на Гебрев.

„Хаванският синдром“, едно рали и имоти на българското Черноморие

Последната до момента разкрита връзка между България и дейността на ГРУ е свързана с други две разследвания за агентите на руското военно разузнаване.

Само преди дни Инсайдър, Шпигел и Си Би Ес публикуваха разследване, според което агенти на ГРУ са въздействали на американски дипломати и разузнавачи със секретно оръжие, което предизвиква силно главоболие, гадене, умора, нарушена координация и слух.

Пред бТВ Грозев, който е част от тези разследвания разказа, че всъщност част от агентите на ГРУ, които са замесени в тези атаки са същите, които са били в България във връзка с взривовете в оръжейни складове и отравянето на Емилиян Гебрев.

Преди година в друго свое разследване Шпигел разкри, че зад организираното от руснаци рали „Силкуей рали“, което започва от Томск и завършва в Улан Батор, всъщност отново стои ГРУ. Според разследването руското военно разузнаване използва ралито, което е представено за „най-голямото на света“, за да могат агентите да стават част от различните автомобилни екипи и така да проникват по-лесно на териториите на различни държави, както и за т.нар. „мека сила“.

По думи на Грозев, който е част от разследването, основен организатор на ралито е Булат Янборисов. Самият той има голям имот на българското Черноморие – край Созопол, а според данни от разследванията той е посещавал България по едно и също време, в което са го правили и агентите на ГРУ, свързани с отравянето на Емилиян Гебрев.

Българските власти не са съобщавали нищо за Янборисов след разкритията от международни разследвания.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Форум

XS
SM
MD
LG