Връзки за достъпност

Извънредни новини

Атаки със секретно оръжие. Как руското ГРУ е свързано с мистериозните случаи на "Хавански синдром"


Кубинската столица Хавана, 2021 г. Снимката е илюстративна.
Кубинската столица Хавана, 2021 г. Снимката е илюстративна.

Силно главоболие, гадене, умора, нарушена координация и слух. За това съобщават още през 2016 г. американски дипломати в Хавана, Куба. В годините след това за подобни оплаквания разказват и американски консулски служители, разузнавачи и чиновници и в други държави.

Според потърпевшите симптомите са се появили внезапно и неочаквано, без контакт с непознати. А причините за мистериозните им симптоми остават неясни.

Ново журналистическо разследване обаче сочи, че "Хаванският синдром", както става известно състояниято, е свързано със служители на Главното управление на Генералния щаб на Министерството на отбраната на Русия (ГРУ). Те може да са въздействали на американски дипломати и разузнавачи със секретно оръжие, което предизвиква въпросните симптоми.

Времето и мястото на атаките могат да бъдат засечение с пътуванията на служители на ГРУ от военно поделение 29155. Това показва съвместното разследване на независимата руска медия The Insider, германското списание Der Spiegel и предаването "60 минути" на американския канал CBS News, публикувано в понеделник.

Какво знаем за разкритията?

Кои са мистериозните случаи

След случаите през 2016 г. в Хавана, две години по-късно за подобни симптоми съобщиха и консулски служители на САЩ в Китай. В края на април 2021 г. CNN съобщи, че два подобни случая са регистрирани на територията на САЩ.

В разследване на CBS се съобщава и за инцидент по време на срещата на върха на НАТО в Литва през 2023 г. Според публикацията за подобни симптоми е съобщил висш служител на Министерството на отбраната.

Какво установяват разследващите

След като в продължение на година анализират няколко версии за причините за "Хаванския синдром", разследващите предполагат, че симптомите се дължат на микровълнова радиация. Преди това американските власти също са стигали до подобно заключение.

Журналистите на The Insider, Der Spiegel и "60 минути" не откриват преки доказателства за използването на този вид оръжие от служителите на ГРУ, но установяват няколко съвпадения. След като сравняват данните за пътуванията на агентите на ГРУ със случаите на "Хавански синдром" в различни региони на света, те откриват, че симптомите на мистериозното заболяване се проявяват в същите периоди и на същите места, където са пътували служителите на военно подразделение 29155.

То се свързва с отравянията с "Новичок" на Сергей и Юлия Скрипал в Обединеното кралство, на бизнесмена Емелиян Гебрев в България, както и с диверсионни действия в чужбина.

След проучване на данните за полетите на агентите на ГРУ, журналистите са установили, че движението им в Европа през 2014 г. съвпада с поредица от странни инциденти със служители на консулството на САЩ във Франкфурт на Майн.

Между 2016 и 2017 г. офицери от военното подразделение 29155 на ГРУ пътуват и до Китай, като използват ралито "Пътят на коприната" като прикритие за легализиране на работата си в чужбина. По същото време американски дипломати започват да съобщават за странни здравословни проблеми. За "странни съвпадения" се съобщава и в Белград и Ханой през 2021 г.

Същата година в Грузия, където се намират служители от звено 29155, съпругата на американски дипломат е диагностицирана с много рядкото заболяване - синдром на Минор - двустранно разминаване на полукръговите канали на вътрешното ухо.

Военномедицинската академия "Киров" и няколко съвпадения

В Русия "почти никой" не е изследвал този рядък синдром, с изключение на Военномедицинската академия "Киров" (ВМЕДА) в Санкт Петербург, свързана са ГРУ. Сергей Чепур, лекар от ГРУ и специалист по "Новичок", е професор в тази академия, отбелязват авторите на разследването.

Именно във ВМЕДА сега работи и Александър Ковалчук ("Калинин"), който през 2014 г. лети до Европа по време на операция във Франкфурт.

ВМЕДА и Институтът по военна медицина, оглавяван от Чепур, са основните полигони, на които ГРУ изследва въздействието на своите лекарства и оръжия върху човешкия и животинския организъм, допълват журналистите.

Освен това, две предполагаеми жертви, които са проявили симптоми на "Хавански синдром", са идентифицирали вероятните извършители на нападенията си по снимки. Агентът Егор Гордиенко е видян във Франкфурт на Майн, а Алберт Аверянов - син на генерал Андрей Аверянов, командир на военно подразделение 29155 - в Тбилиси.

Благодарение на изтичане на информация от счетоводния отдел на ГРУ журналистите са успели да установят още, че на Иван Терентиев, заместник-командир на 29155, е било наредено през 2019 г. да проучи "потенциалните възможности на несмъртоносните акустични оръжия при военни (бойни) операции в града".

Авторите на разследването стигат до извода, че макар да няма преки доказателства в полза на участието на ГРУ в използването на "акустични оръжия" (звукови или ултразвукови), след появата на нови данни "американските власти може да преосмислят отношението си към "Хаванския синдром". На това се надяват и жертвите.

Какво казва Вашингтон

Официално американските власти все още не са признали случаите на "Хавански синдром" за реално заболяване, причинено от външно въздействие, а оплакванията са обяснени с психично разстройство.

В отговор на запитване на CBS Службата на директора на националното разузнаване на САЩ се позовава на наскоро публикуван годишен доклад за оценка на заплахите. В него се казва, че разузнавателната общност на САЩ ще продължи да разглежда докладите за необичайни инциденти, свързани със здравето, но че повечето разузнавателни агенции са стигнали до заключението, че е "крайно неправдоподобно" зад описаните инциденти да стои външна враждебна сила.

В началото на 2022 г. обаче държавният секретар Антъни Блинкен съобщи, че мистериозните заболявания на американски дипломати са били обект на дискусия по време на срещата на високо ниво между САЩ и Русия в Женева. Тогава той каза, че цялата американска администрация“ работи в посока на разкриването на проблема и неговия източник.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG