Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Правил се е на свещеник". Как Русия пази Ян Марсалек - шпионина, работил с българи


Ян Марсалек (с и без брада) се издирва в Германия и Австрия за измама и присвояване
Ян Марсалек (с и без брада) се издирва в Германия и Австрия за измама и присвояване

Той е издирван в цял свят за най-голямата финансова измама в Германия, станала през 2020 г. Сега международно разследване разкрива, че от 10 години е работил за руското разузнаване с помощта на бивш еротичен модел. Ето какво знаем за Ян Марсалек, вербувал и българи за шпионаж в полза на Русия.

Помните ли петимата българи, които миналата година бяха арестувани в Лондон по обвинения в шпионаж за Русия? Тогава се твърдеше, че те са работили за австриеца Ян Марсалек, който е един от най-издирваните измамници в света. Журналистическо разследване беше свързало Марсалек с руските служби още през 2020 г.

Сега идват нови разкрития около тази история. Например това, че в тази шпионска мрежа има и други българи, чиито имена скоро ще научим. Има и нови факти за самия Ян Марсалек, когото различни хора описват като харизматичен млад мъж, лишен от емпатия, гений в продажбите и "ловец" на хора. Последната му публична длъжност е на директор на фалиралия германски гигант във финансовите технологии - Wirecard.

Преди почти 4 години Марсалек бяга в Русия, за да избегне съдебно преследване за присвояване и измама за милиарди. По-късно става ясно, че той е руски шпионин.

Но сега научаваме и нещо повече – първо, че е шпионирал за Москва още от 2014 г., второ, с кого е работил и трето, как е сменил своята самоличност. Последното е станало, след като е избягал в Русия. Новата самоличност му е позволила да пътува и да продължи дейността си, докато го издирват.

Преди дни всичко това беше описано в разследване на германските медии ZDF и Шпигел, австрийския Дер Щандарт и руския The Insider (днес в изгнание).

Работата по разследването е продължила една година. Журналистите са си служили с поверителни имейли, чатове и данни за пътувания.

Екипът има копие на настоящия руски паспорт на Марсалек, издадено на името на руснака Константин Баязов. Такъв човек съществува, той е православен свещеник с три деца от руския град Липецк, югоизточно от Москва. Истинският Баязов прилича визуално на Марсалек, а рождените им дати се различават само с една година. "Правил се е на свещеник", пише руският The Insider.

Вие, журналистите, трябва да разберете, че не можем да разговаряме с вас

Репортер на ZDF е успял да се свърже по телефона с Марсалек, но е получил само този коментар: "Казах ви, че вие, журналистите, трябва да разберете, че не можем да разговаряме с вас".

Журналистите са разкрили и друга основна фигура в шпионската мрежа – руснака Станислав Петлински, за когото се смята, че е работил за руските тайни служби. Има данни, че той се познава с Марсалек още от 2014 г. и го е свързал с представители на руското военно разузнаване (ГРУ). Двамата се срещат благодарение на руската любовница на австриеца - Наталия Злобина.

Самият Петлински, който се представя за "консултант по сигурността", е потвърдил пред журналистите на среща в Дубай, че е запознал Марсалек с "някои влиятелни лица в Русия" до нивото на законодатели. Той обаче е отрекъл сред тях да е имало служители на тайните служби, както и това, че австриецът е работил за тях.

Много факти от разследването обаче показват, че е точно обратното.

„Ян Марсалек е наемал и ръководил много хора като шпиони на свободна практика“, каза пред Нова телевизия разследващият журналист Христо Грозев, който е част от екипа, работил по тези разкрития.

"Очаквам да излязат имената на още българи заради контактите на Марсалек в България, които, за съжаление, са и на институционално ниво", добави Грозев, без да даде повече подробности.

Ето какво още се знае.

Измама за 1,9 млрд. евро

Ян Марсалек е роден на 15 март 1980 г. във Виена. В България той за първи път придоби известност като шпионин миналото лято. Тогава британските власти съобщиха, че са задържали петима българи по обвинения в шпионаж в полза на Русия, като са получавали задачите си от австриеца. Според данните групата е действала в периода август 2020 г. - февруари 2023 г.

Три години преди това той е много успешен млад бизнесмен - ръководи Wirecard, която е включена в германския индекс DAX на водещите компании. Наричат я дори „гордостта на германския финтех“ (финансови технологии). Докато през лятото на 2020 г. тя изпада в несъстоятелност, след като одитори откриват липса на 1,9 млрд. евро. Арестувани са висши мениджъри. Марсалек обаче успява да напусне страната и се укрива.

Обявен е за издирване с червена бюлетина на Интерпол. Първоначално се смята, че е тръгнал към Азия. Оказва се обаче, че записи на влизането му във Филипините са фалшиви, докато той е заминал през Германия и Австрия с частен самолет за Беларус, а оттам е отишъл в Русия.

Разследването показва, че Марсалек е използвал Wirecard, за да подпомогне шпионската си дейност. Според събраните данни връзките на Марсалек с Москва тръгват от близките му отношения с Наталия Злобина – бивш еротичен модел, свързана със спецслужбите, с която той се забавлява, пътува и се вози на изтребители МиГ.

Смята се, че тя е била "прикрепена" към него и е имала за задача да го вербува да сътрудничи. На парти за 30-ия рожден ден на рускинята на луксозна яхта в Ница, тя запознава Марсалек със Станислав Петлински - бивш руски агент от спецслужбтие, известен като Стас. Според източници след това той е разказал на други хора, че е предал „ентусиазирания австриец“ на ГРУ, за да управлява дейността му.

Наемниците на "Вагнер"

От млад Марсалек има интерес към оръжията и тайните на руските спецслужби

Твърди се, че още от млад Марсалек има интерес към оръжията и тайните на руските спецслужби. Петлински се оказва точният човек. Той му предлага обучение по стрелба и му дава информация за разузнаването.

Според разследването руснакът остава близък с Марсалек няколко години. Виждат се в къща срещу руското консулство в Мюнхен, където австриецът се е срещал с хора от сферата на политиката, бизнеса и служители на националната сигурност.

Там той е представил план за използване на хуманитарна мисия в Либия като прикритие за създаване на военни сили, които да контролират потока от мигранти от Северна Африка към Европа. Бивш полковник от ГРУ е трябвало да действа като консултант.

Петлински потвърждава пред журналистите, че през 2017 г. с Марсалек са посетили войските на наемническата групировка "Вагнер" в Сирия и заедно са участвали в набирането на руски наемници за военни операции в Либия.

Лидерът на „Вагнер“ Евгений Пригожин загина в самолетна катастрофа миналата година, след като оглави бунт срещу Кремъл.

Установено е също, че още докато е представлявал Wirecard, Марсалек е използвал мрежа от фирми за изкупуване на активите на руската RSB Group - доставчик на военни наемници по целия свят. Той е платил с пари в брой, доставени с частен самолет.

Марсалек придобива и дялове в либийски циментови заводи, които се превръщат в оперативна база за RSB по договор за разчистване на мини.

Разследването проследява и как след бягството му в Русия му е създадена фалшива самоличност. През септември 2020 г. паспортът на свещеника Баязов спира да бъде използван и е преиздаден нов със снимка на истинския Марсалек под неговото име. В паспортния файл е посочено и лице за контакт – Евгения Курочкина, за която е установено, че е свързана с Федералната служба за безопасност (ФСБ) - руското вътрешно разузнаване.

Българската следа

Проследена е и Великобритания, където излиза и българската следа в схемата. Смята се, че австриецът е вербувал и инструктирал задържаните миналата година българи, първо трима, а след това още двама - Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова, да шпионират противници на Кремъл, като ги преследват в цяла Европа, и в крайна сметка, вероятно, да ги отвлекат или дори да ги елиминират, пише Шпигел.

Открити са данни за техни пътувания и около 80 000 съобщения в Телеграм – откъдето са идвали инструкциите на Марсалек. Намерени са и оборудване за електронно наблюдение и множество фалшиви документи, включително прескарти и жилетки на американските телевизионни канали Discovery Channel и National Geographic.

За водач на групата българи се смята 46-годишният бизнесмен Орлин Русев, за когото има данни, че са се познавали с Марсалек по линия на Wirecard.

Преди дни британските власти съобщиха, че са уличили и още един българин, участник в мрежата - 38-годишният Тихомир Иванчев, работил като бояджия и декоратор. Делото по случая предстои да се гледа през октомври.

Адвокатът на Ян Марсалек е отказал да коментира пред разследващите журналисти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG