Връзки за достъпност

Извънредни новини

 Руските власти потвърдиха смъртта на лидера на "Вагнер" Евгений Пригожин


Лидерът на частната военна армия "Вагнер" - Евгений Пригожин
Лидерът на частната военна армия "Вагнер" - Евгений Пригожин

Следственият комитет на Русия официално потвърди смъртта на ръководителя на наемническата групировка "Вагнер" Евгений Пригожин.

В сряда вечерта самолетът на частната руска военна групировка "Вагнер" катастрофира северно от Москва. Пригожин поведе кратък бунт срещу официалната власт в Москва преди два месеца. Катастрофата повдигна въпроса дали Кремъл не е поръчал инцидента като отмъщение.

На 27 август комитетът съобщи, че всички 10 жертви на катастрофата с частен самолет на 23 август са идентифицирани и че самоличността им "съответства на полетния списък".

По-рано руските власти съобщиха, че Пригожин и полевият командир на "Вагнер" Дмитрий Уткин са били вписани като пътници на полета, който е пътувал от Москва за Санкт Петербург.

Причината за катастрофата не е установена. Разследването все още не е съобщило и основната версия по която работи. В Telegram и в медиите има различни версии, включително за експлозия на борда или за това, че самолетът е бил свален от системите за противовъздушна отбрана.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза на 25 август, че катастрофата е "трагична" и отхвърли обвиненията за нечиста игра на Кремъл като "абсолютна лъжа".

62-годишният Пригожин оглави въоръжен бунт срещу руските военни лидери на 23-24 юни. Неговите бойци напуснаха позициите на които се биеха срещу Украйна, превзеха за кратко южния град Ростов на Дон и започнаха поход към Москва. Пригожин поиска отстраняване на министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб генерал Валерий Герасимов.

Бунтът дойде след месеци на интензивни публични борби с военното ръководство на Русия относно военната стратегия в Украйна и доставките на боеприпаси.

Краткото въстание беше най-сериозното предизвикателство за президента Владимир Путин през повече от две десетилетия на власт.

След бунта местонахождението на началника на Вагнер беше загадка. Смяташе се, че той се движи между Русия и Беларус, където войските на Вагнер създадоха лагери за обучение на беларуските въоръжени сили. На 28 юли Пригожин беше заснет в кулоарите на срещата на върха Африка-Русия в Санкт Петербург да се ръкува с помощник на президента на Централноафриканската република.

Тогава Путин обвини Вагнер в коварен "удар в гърба" и потвърди, че руското правителство е предоставило на Вагнер финансиране в размер на над 1 млрд. долара през предходната година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG