Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Дори не се опитвайте да се бунтувате". Посланието на Путин до руския елит и националистите


Човек с маска на руския президент Владимир Путин на протест в Лондон, част от международния протест "Путин е убиец", 20 август 2023 г.
Човек с маска на руския президент Владимир Путин на протест в Лондон, част от международния протест "Путин е убиец", 20 август 2023 г.

Самолет с Евгений Пригожин в списъка с пътниците се разби в Русия. Предполага се, че основателят на "Вагнер" е загинал. Истината за смъртта му може никога да не стане ясна. Но инцидентът е ясно послание на Владимир Путин към руския елит.

След като основателят на групата наемници "Вагнер" Евгений Пригожин поведе неуспешен бунт - най-голямото предизвикателство за 24-годишната власт на Владимир Путин в Русия, много експерти казаха, че милиардерът вече има мишена на гърба си.

Докато войските на Пригожин вървяха към Москва на 24 юни, настоявайки за смяна на военното ръководство заради тежки загуби и сериозни неуспехи във войната срещу Украйна, Путин нарече акта им „предателство“. Сравни го със събития от Първата световна война, които водят до разпадането на Руската империя.

Единственото нещо, което Путин не може да прости, е предателството.

Руският президент е казвал, че единственото нещо, което не може да прости, е предателството. Той повтори това по време на бунта, като предупреди, че "тези, които съзнателно са избрали пътя на предателството (...), ще понесат неизбежно наказание".

И така, когато частен самолет с Пригожин в списъка с пътниците се разби в поле северозападно от Москва на 23 август, единствената изненада за някои експерти беше колко скоро се е случило това, точно два месеца след краткотрайното въстание.

"Щеше да бъде елиминиран рано или късно"

"Това е доста логично", каза Мария Снеговая, руски анализатор във Вашингтонския център за стратегически и международни изследвания (CSIS), пред Радио Свободна Европа.

"Той направи нещо, което беше табу. Той щеше да бъде елиминиран рано или късно, но този път стана доста бързо."

Самолетът, свързан с "Вагнер", летеше от Москва до родния град на Пригожин Санкт Петербург. Машината падна, намерени са 10 дела. Още няма официално потвърждение, че 62-годишният Пригожин е сред загиналите.

Причината за катастрофата не е известна, започна разследване. Няма информация дали е открита черната кутия на самолета, която би могла да даде представа дали пилотска грешка, техническа повреда, бомба или ракета са свалили самолета.

Путин, който награждаваше войници с медали по време на катастрофата на 23 август, близо 24 часа не коментира инцидента. Когато проговори, израза съболезнования на близките.

Истината може никога да не се разбере. Критиците казват, че при Путин руските власти често избягват да провеждат задълбочени разследвания на събития, които са твърде близо до Кремъл, или прикриват резултатите.

"Мисля, че много хора ще приемат, че това не е инцидент, че това е още един пример как Путин се отървава от хора, които са му неудобни", каза пред Радио Свободна Европа Марк Кац, професор по политически науки в университета "Джордж Мейсън" във Вирджиния.

В края на юни след бунта на "Вагнер" Кац каза, че е много вероятно Пригожин да бъде убит до няколко месеца.

Въпреки че Кремъл ще отрече каквото и да е участие, самолетната катастрофа ще изпрати ясно послание към онези, които са недоволни от управлението на Путин и военните действия в Украйна, каза Кац сега.

По думите му посланието на Путин е: "Дори не си и помисляйте да се опитвате да се бунтувате. Пригожин в крайна сметка не се размина с нищо. Така че твоята съдба ще бъде неговата съдба, ако опиташ нещо подобно на тази глупост", каза Кац.

Първоначално изглеждаше, че на Пригожин може просто да му се размине. Лидерът на наемниците изглежда се движеше свободно из Русия и Беларус в дните след бунта и дори се появи в кулоарите на срещата на върха Русия-Африка, която Путин беше домакин в Санкт Петербург в края на юли. Остави впечатлението, че двамата са уредили своите различия.

За мнозина, включително за хора от руския елит, привидната снизходителност изглежда е знак за слабостта на Путин. Други обаче казват, че Путин е чакал бунтът да избледнее, преди да си отмъсти.

Пригожин спечели военни и националисти

Пригожин се издигна до известност и баснословно богатство през 2010 г. благодарение на близостта си с Путин, въпреки че точният характер на отношенията им остава неясен.

При инвазията на Русия в Украйна пред 2022 г. Пригожин разгърна силите на "Вагнер" на фронта и изглежда постигна по-голям успех от редовните въоръжени сили, превземайки град Бахмут в Донбас през май след месеци на смъртоносни битки.

В продължение на месеци Пригожин си позволи остро да критикува военното ръководство на Русия. Така спечели много провоенни пропагандисти, блогъри и националисти - хора, които подкрепят инвазията, но вярват, че Москва я провежда зле. Пригожин дори показа политически амбиции.

Когато започна бунта си на 23 юни след многобройни призиви за свалянето на министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб на въоръжените сили генерал Валери Герасимов, войските му срещнаха малка съпротива. Те се приближиха на 200 километра от Москва, повдигайки въпроси за лоялността и подкрепата за Кремъл сред военните и службите за сигурност, които са недоволни от хода на войната.

Дни преди самолетната катастрофа Bloomberg News съобщи, че службите за сигурност имат същите искания като Пригожин, и настояват за ново военно ръководство.

Първоначално Путин позволи на провоенни блогъри и националисти да критикуват военното му ръководство. Бунтът на Пригожин изглежда ясно показваше, че той го беше оставил да стигне твърде далеч.

"Националистите бяха полезни в един момент, а сега вече не са толкова безобидни и той трябва да се справя с тях", каза Кац.

Игор Гиркин, яростен националист и провоенен коментатор, който нарече Путин "безполезен страхливец" в публикация в Телеграм пред своите 800 000 последователи, беше арестуван миналия месец. Този ход се възприема като предупреждение за подобни критици.

Смъртта на Пригожин, ако бъде потвърдена, или дори изчезването му, ако не се появи отново, ще има същия ефект.

"Става дума за възстановяване на контрола по много демонстративен начин. Ако се осмелите да предизвикате шефа, това се случва с вас", каза Снеговая.

Според експерти смърт на Пригожин отваря възможност пред Путин да разбие наемническата група "Вагнер" и да постави части от нея под по-голям контрол на Кремъл. Остава да се види как редовият състав на "Вагнер" ще реагира на промяна в контрола.

XS
SM
MD
LG