Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сателитни снимки показват как се премахва лагерът на "Вагнер" в Беларус


Демонтаж на палатки в лагера на "Вагнер" в село край град Асиповичи
Демонтаж на палатки в лагера на "Вагнер" в село край град Асиповичи

Лагерът на "Вагнер" в Беларус се премахва активно. Това показват сателитни изображения на услугата Planet Labs, получени от беларуската служба на Радио Свободна Европа.

Лагерът се намира в село Цел, близо до Асиповичи на 100 км от столицата Минск.

Бойците от паравоенната групировка на Евгений Пригожин се прехвърлиха там след краткия бунт, който той поведе срещу Кремъл в края на юни. Точно два месеца по-късно - на 23 август, в Русия стана самолетна катастрофа, при която се смята, че е загинал и Пригожин.

По данни на държавната агенция "Росавиаця" той е бил в списъка с пасажерите. Засега няма потвърждение, че хората на борда са същите като в списъка.

Според изчисленията една трета от всички палатки от лагера на "Вагнер" в Беларус вече са премахнати. Доколкото снимката за 23 август 2023 г. позволява да се види, лагерът в северната част на военната база вече е опразнен от 65 палатки (при предишни 129). В в западната част са демонтирани около 27 (при 64 по-рано), а в централната липсват около 9 от около 80 палатки.

Така от 273 жилищни палатки около 101 вече са премахнати. Ако се вземе предвид, че всяка от тях може да побере около 20 войници, то може да се предположи, че близо 2020 от около общо 5000 бойци от "Вагнер" са напуснали територията на военното поделение.

В същото време намаляването на количеството оборудване, ако има такова, е слабо.

Сателитни изображения показват липсващи палатки в лагера на "Вагнер" в Беларус
Сателитни изображения показват липсващи палатки в лагера на "Вагнер" в Беларус
Сателитни изображения показват липсващи палатки в лагера на "Вагнер" в Беларус
Сателитни изображения показват липсващи палатки в лагера на "Вагнер" в Беларус

Демонтажът на първите палатки започна около 1 август. На сателитното изображение от 14 август се вижда процесът на разглобяване с добро качество. Може да се видят дървените койки за войниците, които са живели там.

Сателитно изображение от 14 август 2023 г.
Сателитно изображение от 14 август 2023 г.

Къде могат да бъдат транспортирани тези палатки и дали наемниците на "Вагнер" са напуснали територията на Беларус, не е известно. Сателитните изображения не показват формирането на подобни палаткови лагери на територията на други беларуски полигони или военни части.

В Телеграм каналите, свързани с "Вагнер", пише, че част от бойците се изпращат в Русия на дълги ваканции, но изглежда, че ако това се случва, то не е масово.

Има вероятност някои от наемниците на "Вагнер" да започнат да се прехвърлят в Африка. Неотдавна Притогожин се появи в първо след бунта видео, в което беше с камуфлажна униформа и автомат на фона на пустинен пейзаж. Тогава той твърдеше, че "Вагнер" отново действа в Африка, където от години участва във военни конфликти. Възможно е и наемниците да са се насочили към други точки в Беларус.

По-рано зам.-министърът на вътрешните работи на Полша Матей Вонсик каза в ефира на Polsat, че в Беларус може да има между 3,5 и 5 хил. вагнеровци. Той също така отбеляза, че "съобщенията, че те ще напуснат Беларус, са неверни".

На 29 юли полският премиер Матеуш Моравецки каза, че малка група вагнеровци, до 100 души, може да бъде прехвърлена на запад от Беларус, в района на Сувалския коридор.

На 1 август беларуският президент Александър Лукашенко отговори на това изказване, като каза, че ако е имало такова прехвърляне, то е било "само за да предадат боен опит на бригадите, съсредоточени в Брест и Гродно".

На тези полигони се провеждаха учения с участието на инструктори от "Вагнер". В същото време Лукашенко каза, че иска да създаде беларуска договорна армия на основата на вагнеровците.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG