Връзки за достъпност

Извънредни новини

Самолетът на Пригожин е паднал, без да има данни за проблем. Открити са 10 тела на загинали


Евгений Пригожин на фона на украински сгради, бомбардирани от "Вагнер" и руската армия. Снимката е от май 2023 г.
Евгений Пригожин на фона на украински сгради, бомбардирани от "Вагнер" и руската армия. Снимката е от май 2023 г.

Самолетът на Евгений Пригожин, който катастрофира в сряда вечерта, е започнал рязко да пада 35 минути след излитането си, съобщи сайтът Flightradar24, цитиран от "Ройтерс". До 30-тата секунда преди падането му самолетът не е давал признаци, че има проблем.

Към 10 сутринта все още няма официално потвърждение, че самият Пригожин се е намирал на борда. От всички официални власти в Русия единствено държавната агенция "Росавиация" досега е съобщила, че Пригожин и дясната му ръка Дмитрий Уткин са сред загиналите.

Самолет Embraer Legacy 600 се разби в сряда край Куженкино в руската Тверска област. Той е летял по маршрута Москва - Петербург. На борда му е имало 10 души, сред които и трима членове на екипажа. Всички са загинали.

Евгений Пригожин е създател и лидер на руската паравоенна групировка "Вагнер", която преди 2 месеца организира кратковременен бунт срещу руското военно командване. Този инцидент доведе до криза в отношенията между президента Путин и Пригожин, който години наред беше един от най-близките му хора. Това породи въпроси за по-нататъшната съдба на Пригожин.

Embraer Legacy 600 е започнал да предава данни за започнат полет в 17,46 ч. българско време в сряда, твърди Flightradar24.

В 18,11 ч. той е достигнал височина от 8 и половина километра и е започнал да лети хоризонтално. В следващите минути той е извършил поредица от движения за намаляване и увеличаване на височината, всяко от които е траело малко над 30 секунди.

В 18,19 ч. самолетът рязко е започнал да пада с носа надолу и за 22 секунди е загубил 2 и половина км от височината си. В 18,20 ч. е изчезнал от радара.

Стоп кадър от любителско видео, на който се вижда падането на самолета на Пригожин.
Стоп кадър от любителско видео, на който се вижда падането на самолета на Пригожин.

"Каквото и да е станало [на борда], е станало бързо", каза директорът по комуникациите на Flightradar24 Ян Петченик, цитиран от "Ройтерс".

"Те може да са се борили [със самолета], след като се е случило нещо", но преди това "не е имало никакви признаци за това, че нещо със самолета не е наред", добави той.

В сряда сутринта руските власти съобщиха, че са приключили издирвателните операции и че са открили 10 тела на загинали в катастрофата. Не се съобщава дали те са идентифицирани.

По-рано "Росавиация" публикува имената на десетимата души, които са били в списъка на пътниците за този полет. Няма потвърждение, че хората, които реално са били на борда съвпадат с имената от този списък:

  • Евгений Пригожин, създател и лидер на "Вагнер";
  • Дмитрий Уткин (полеви командир на "Вагнер", чието позивно име съвпада с името на самата групировка);
  • Валерий Чекалов (споменаван в санкционните списъци на САЩ като човек, близък до Пригожин);
  • Сергей Пропустин;
  • Евгений Макарян;
  • Александър Тотмин;
  • Николай Матюсеев.

Тримата членове на екипажа са съответно командирът Алексей Левшин, вторият пилот Рустам Каримов и стюардесата Кристина Распопова.

Самолетната катастрофа идва точно два месеца след началото на бунта на Пригожин.

Проваленият бунт на Пригожин в 60 секунди
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG