Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС връща митата върху износа на някои селскостопански продукти от Украйна


Трактори, паркирани на поле в Долни Богров край София по време на протест срещу вноса на украинско зърно в България, 19 септември 2023 г.
Трактори, паркирани на поле в Долни Богров край София по време на протест срещу вноса на украинско зърно в България, 19 септември 2023 г.

Преговорните екипи в Съвета на Европейския съюз (ЕС) и Европейския парламент (ЕП) постигнаха съгласие за връщане на митата върху износа на голяма част от селскостопанските продукти от Украйна. Става въпрос за яйца, захар, царевица, овес, грис, птиче месо и мед, предаде ДПА.

Това се случва на фона на серия фермерски протести в няколко страни членки на ЕС срещу безмитния украински износ от началото на агресията на Москва срещу Киев през февруари 2022 г. България, Румъния, Словакия, Полша и Унгария настояват за връщане на митата още от януари.

Според предварителната информация връщането на европейските мита върху украински селскостопански продукти засега обаче няма да засегне износа на пшеница. Все пак се предвижда при достигане на определени количества ЕС да може да въведе мерки, пише БТА.

Постигнатото временно споразумение предвижда още в бъдеще да бъдат определени квоти за украински стоки, които могат да се продават безмитно в рамките на Евросъюза. Идеята е при достигане на конкретни количества, митата отново да се връщат. Тези правила ще се прилагат поне до юни 2025 г.

До преговорите между ЕП и страните членки на ЕС се стигне под натиска на фермерски протести в няколко държави, включително България и Румъния.

Брюксел отмени митата върху украинския износ на селскостопански продукти през 2022 г., за да подкрепи украинската икономика на фона на непредизвиканата руска инвазия. Първоначално тази мярка трябваше да изтече през юни 2024 г., но ЕС имаше намерение да я удължи до 2025 г.

Износът на зърно предизвика напрежение между Киев и неговите съседи от ЕС, тъй като България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия се превърнаха в алтернативни транзитни маршрути за украинското зърно, за да се компенсира по-бавният износ през Черно море заради войната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG