Връзки за достъпност

Извънредни новини

Печалбите от замразените руски активи ще се използват за Украйна, реши ЕС


Европейски и украински знамена пред сградата на европейския парламент в Страсбург (илюстративна снимка)
Европейски и украински знамена пред сградата на европейския парламент в Страсбург (илюстративна снимка)

Европейският съюз (ЕС) прие закон за заделяне на печалбите от замразените активи на руската централна банка. Това е първата конкретна стъпка към използването на парите за финансиране на възстановяването на Украйна.

ЕС и Г-7 замразиха около 323 млрд. долара активи на руската централна банка, след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Новината идва на фона на заявка на Москва, че всеки опит за използване на замразени руски активи като обезпечение за Украйна ще бъде незаконен и тя ще го оспори. По-късно говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че отговорът на Москва ще бъде "изключително твърд, тъй като усещането на Русия по същество е, че си има вземане-даване с крадци".

Решението, прието в понеделник от Съвета на ЕС, проправя пътя за първата възможна вноска в бюджета на евросъюза от печалбите от руските активи.

Законът ще се прилага за институции, които притежават повече от 1 млн. евро (1,1 млн. долара) от активите на Централната банка на Русия.

Той изисква от централните депозитари на ценни книжа да отчитат отделно извънредните парични салда, натрупани в резултат на ограничителната мярка на ЕС. Освен това им се забранява да използват нетните печалби, генерирани от замразените активи.

"С днешното решение, в съответствие с позицията на Г-7, се изяснява правният статут на приходите, генерирани от централните депозитари на ценни книжа във връзка с [държането на] руски обездвижени активи, и се установяват ясни правила за субектите, които ги държат", каза законодателният орган на ЕС.

Две трети от замразените руски активи се държат в ЕС, основно от белгийската Клирингова къща Euroclear. Досега само данъците върху тях са заделяни в специален фонд за Украйна, с който се занимава белгийското правителство.

ЕС и Г-7 обсъждат как парите могат да бъдат използвани за подпомагане на Украйна. Съединените щати лансираха идеята за директна конфискация на активите, но представители на ЕС сметнаха това за твърде рисковано от правна гледна точка.

Според ЕС изчислява през следващите четири години за Украйна могат да бъдат заделени 16 млрд. долара от печалбите от руските активи.

Украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба приветства решението в социалната мрежа Екс.

"Насърчаваме по-нататъшните стъпки, които да позволят практическото им използване в полза на Украйна. Тези стъпки трябва да бъдат амбициозни и бързи", написа той.

Кремъл не е коментирал решението.

След като Русия започна пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г., ЕС реши да забрани всякакви операции, свързани с управлението на резервите и активите на Централната банка на Русия.

Заради ръста на инфлацията и лихвените проценти в ЕС тези фондове започнаха да генерират значително по-високи печалби от преди. Euroclear заяви, че замразените руски активи, които държи, са генерирали 3 млрд. евро печалба само за деветте месеца на 2023 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG