Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европарламентът глоби депутатка от Латвия, заподозряна в руски шпионаж. Тя не обжалва


Евродепутатката Татяна Жданок
Евродепутатката Татяна Жданок

Латвийската евродепутатка Татяна Жданок, заподозряна в сътрудничество с руските служби за сигурност, няма да получи парите си за 5 дни на обща стойност 1750 евро.

Глобата ѝ е наложена за нарушаване на Кодекса за поведение на членовете на Европейския парламент (ЕП), каза председателката му Роберта Мецола. Жданок не е обжалвала наказанието, така че решението е окончателно, добави Мецола. На евродепутатката също така е забранено да представлява ЕП в различни форуми.

Новината идва на фона на разследване на държавната служба за сигурност на Латвия срещу Жданок. То е свързано с предполагаемото ѝ сътрудничество с руските служби за сигурност (ФСБ).

В края на януари 2023 г. разследващите сайтове Bellingcat и The Insider публикуваха разследване, основано на данни от изтекла имейл кореспонденция на Жданок.

Авторите на разследването твърдят, че Жданок е поддържала активна кореспонденция с руски граждани и поне от 2004 г. е докладвала за дейността си на офицери от Пета служба на ФСБ. През същата година тя става член на ЕП.

Жданок отрича обвиненията в сътрудничество с руските служби за сигурност, но не отрича автентичността на кореспонденцията. Тя също така отбеляза, че хакването на лични имейли без разрешение на правоприлагащите органи е кражба на самоличност.

Мандатът на Жданок като евродепутат изтича тази година. По-рано тя беше изключена от европейската фракция на Зелените, след като отказа да осъди инвазията на Русия в Украйна. Жданок каза, че "няма да бъде сплашена" и добави, че е "пряко задължение на един политик" да поддържа контакти с хората.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG