Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европрокуратурата разследва злоупотреби и пране на пари по жп проекти за над 241 млн. евро


Илюстративна снимка
Илюстративна снимка

Над 100 служители на МВР и ДАНС са участвали в мащабна операция под ръководството на Европейската прокуратура в четвъртък. При нея са били претърсени множество адреси на общо 28 места в областите София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик и са задържани двама души.

Става въпрос за разследване на предполагаеми данни за злоупотреби с евросредства и пране на пари, свързани с два проекта за модернизация на железопътната инфраструктура на стойност над 241 млн. евро финансиране от ЕС, съобщи европрокуратурата в петък.

Първият от тях засяга участъка от жп линията София - Пловдив между Костенец и Септември. Той е бил финансиран от Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA) с над над 130 млн. евро.

Вторият проект е на стойност над 111 млн. евро, финансирани от Кохезионния фонд по Оперативна програма „Транспорт“ и „Транспортна инфраструктура“. Целта е била модернизация на участъка между Оризово и Михайлово, който е част от рехабилитацията на жп линията Пловдив - Бургас.

Получател на средствата е Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), а договорите за строителство са възложени на две частни компании с международно участие. Двата проекта все още не са завършени, но НКЖИ вече е превела няколко плащания към изпълнителите.

Ръководените от Лаура Кьовеши прокурори подозират, че в случая има данни за злоупoтреба с европейски средства и пране на пари.

“Изпълнителите са заподозрени, че за кратък период от време са извършили фиктивни парични преводи към верига от кухи фирми, което в крайна сметка е довело до теглене на суми в брой над 2,5 млн. евро (5 млн. лв.) от криминално проявени лица”, съобщава Европейската прокуратура, базирана в Люксембург.

По случая предстоят разпити на служители на НКЖИ. От европрокуратурата добавят, че все още установяват “естеството и степента на предполагаемите престъпни деяния”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG