Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кметът на Генерал Тошево е първият арестуван в България по искане на Лаура Кьовеши


Валентин Димитров
Валентин Димитров

Кметът на град Генерал Тошево Валентин Димитров е арестуван в сряда по искане на Европейската прокуратура по разследване за измами с европейски средства. Това е първият арест в България по искане на службата на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. От МВР потвърдиха за ареста пред Свободна Европа.

През март 2022 г. Лаура Кьовеши каза след среща с българския премиер тогава Кирил Петков, че Европейската прокуратура е получила рекорден брой сигнали за злоупотреби с европейски средства в България. На тази база институцията е започнала разследване на над 120 случая.

Валентин Димитров (БСП) е втори мандат кмет на Генерал Тошево, Добричка област.

Той е разследван за измами със субсидии от Европейския съюз (ЕС) по проект за увеличаване на енергийната ефективност на социални жилища, съобщи на сайта си Европейската прокуратура. Нарушенията са извършени в периода 2017-2019 г.

Общината е получила финансиране по проект за увеличаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради, финансиран от ЕС. Проектът е на стойност 169 000 евро (около 330 000 лева), според прессъобщението на службата.

Коя е Лаура Кьовеши?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

В сряда са извършени и обиски на сгради на общината и в канцелариите на длъжностни лица, заподозрени за съучастие в престъпленията, за които се води разследването. Предстои да бъдат разпитани няколко свидетели и заподозрени.

Според събраните доказателства длъжностни лица, участващи в изпълнението на проекта, в това число и арестуваният кмет, са представили невярна информация за извършената работа. Тя не е била и завършена до обявения краен срок.

Службата на Европейския главен прокурор е независима обществена служба на ЕС. Тя отговаря за разследването, преследването и изправянето пред правосъдието на извършители на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG