Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кметът на Генерал Тошево е обвинен в грешно попълване на документи и пуснат под гаранция


Валентин Димитров е кметът на Генерал Тошево. Той разговаря с хората, събрали се в негова защита.
Валентин Димитров е кметът на Генерал Тошево. Той разговаря с хората, събрали се в негова защита.

Кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров беше освободен от ареста в четвъртък срещу парична гаранция от 10 000 лв. Повдигнато му е обвинение за попълване на документи с невярно съдържание, съобщи БНТ.

Димитров беше задържан преди ден по искане на Европейската прокуратура заради подозрения в злоупотреби с евросредства.

По-рано в четвъртък се проведе протест на местната власт и жители пред Следствената служба в Добрич против ареста му, предаде БТА.

Протестиращите носеха плакати в защита на Димитров.
Протестиращите носеха плакати в защита на Димитров.

Димитров отказа коментар пред медиите, като уточни, че предстои да бъде разпитан.

"Заради всички тези хора тук си заслужава да се борим", каза той пред протестиращите.

Колегите на Димитров от общината в Генерал Тошево казаха, че става въпрос за атака срещу него, за да бъде дискредитиран преди местните избори през октомври. Според протестиращите Димитров е най-почтеният кмет, който общината е имала.

Задържаният кмет е в края на своя втори мандат и е излъчен от БСП. Той е разследван за измами със субсидии от Европейския съюз (ЕС) по проект за увеличаване на енергийната ефективност на социални жилища, съобщи на сайта си Европейската прокуратура. Нарушенията са извършени в периода 2017-2019 г.

Общината в Генерал Тошево е получила финансиране по проект за увеличаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради, финансиран от ЕС. Проектът е на стойност 169 000 евро (около 330 000 лева).

"Как може един човек да бъде обвинен, без да бъде доказана неговата вина? Май сме забравили да бъдем хора, сякаш се намираме на сцената на голям театър, а представлението е "Местни избори 2023", коментира председателката на местния общински съвет Яна Бонева от БСП пред Нова телевизия, уточнявайки, че местната власт подкрепя Димитров.

Зам.-кметът Румен Мунтянов също изказа пред БНТ подозрение, че зад ареста, поискан от ръководената от Лаура Кьовеши Европейска прокуратура, стои предизборна атака.

Европейската прокуратура е независимо следствие на Европейския съюз. Тя отговорая за разследването и подвеждането под отговорност на виновни за финансови престъпления срещу интересите на ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG