Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Датата не е сакрална". Заради инфлацията България преговаря оценката за влизане в еврозоната да се отложи


Николай Денков в Европейския парламент в Страсбург
Николай Денков в Европейския парламент в Страсбург

България преговаря последният показател, по който не отговаря на Маастрихстките критерии за присъединяване към еврозоната, да бъде оценен не през юни, както е предвидено, а през есента, съобщи пред Дарик радио премиерът Николай Денков.

Той каза това, след като през декември еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони каза, че България вече покрива три от четирите изисквания за влизане в еврозоната, така че това със сигурност ще се случи, но предстои да стане ясно кога ще изпълни и четвъртия критерий.

Докладът на Европейската комисия, който ще определи дали и кога ще бъде отправена покана към страната за присъединяване, се очаква да бъде представен през юни. Условието е инфлацията да не надвишава с повече от 1,5 процентни пункта тази в трите държави членки с най-добри резултати при ценовата стабилност. В България тя е доста по-висока - 4,5% през декември 2023 г. спрямо предходната година.

По думите на Денков инфлацията е свързана с външни фактори като цените на горивата и на храните. С този мотив той е поискал в разговора си с шефа на Еврогрупата Паскал Донахю на форума в Давос прегледът на този индикатор да бъде направен през есента, докогато се очаква България да покрие условията.

"Инфлацията продължава да спада, но, за съжаление, в еврозоната тя по принцип е по-ниска и затова е по-трудно да се вместим в изискванията", каза той в предаването „Стълбището“, в което участва и вицепремиерът Мария Габриел.

Заради изместването във времето на покриването показателя за инфлацията обаче членството на България в еврозоната може да се отложи с половин година. То е с целева дата 1 януари 2025 г.

"Няма нищо фатално, ако стане не от 1 януари, а от 1 юли, и това е възможно. Датата не е сакрална, сакрално е да имаме ясна посока и да работим по нея", коментира още Денков.

Според него това е от полза за бизнеса, за гражданите, за повишаване на благосъстоянието и на контрола върху финансовите институции. Министър-председателят отбеляза, че правителството работи присъединяването да стане възможно най-скоро.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG