Връзки за достъпност

Извънредни новини

"При всички случаи". Напролет ще стане ясно кога България ще влезе в Еврозоната


Европейският коментар по икономика Паоло Джентилони беше в София, за да се срещне с представители на банките и правителството.
Европейският коментар по икономика Паоло Джентилони беше в София, за да се срещне с представители на банките и правителството.

България вече покрива три от четирите изисквания за влизане в еврозоната, така че това със сигурност ще се случи. През пролетта ще стане ясно кога страната ще изпълни и четвъртия критерий и съответно кога ще влезе в еврозоната. Това каза еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони в интервю по Нова в събота.

Членството на България в еврозоната е с целева дата 1 януари 2025 г., а за влизане в Шенгенското пространство надеждата е страната да бъде одобрена до края на годината. Срещу присъединяването на България към Шенген са Австрия и Нидерландия.

Джентилони обясни, че критериите за приемане се основават върху четири фактора – „едното е обменният курс, другото е размерът на лихвения процент, третият е състоянието на фиска – публичните финанси, дълговете и дефицита, и последният елемент е инфлацията“. По първите три от тези изисквания България се справя „много добре“ по думи на Джентилони. Остава само инфлацията да съвпадне с очакванията на европейската зона и тогава ще може да се каже кога точно страната ще влезе в еврозоната.

„Нека да видим какво ще е развитието за България и дали това предизвикателство ще бъде преборено през пролетта. При всички случаи ще бъде постигнато. Ние не обсъждаме дали България ще влезе или няма да влезе в еврозоната. България ще влезе в еврозоната“, каза още Джентилони.

Според еврокомисаря София е готова за присъединяване в Шенгенското пространство и Европейската комисия изцяло подкрепя това. Той изрази надежда това да се случи през следващите седмици, но допълни, че в момента не сме на този етап.

"Знаем, че все още има различно мнение, което идва от една или две европейски държави. Мога обаче да кажа, че виждам много силен ангажимент не само от Комисията, но и от страна на настоящото председателство на Съвета на Европейския съюз - испанското, както и на следващото - белгийското, да работят в посока за присъединяването ви", каза Джентилони в интервю за БНР.

Една от основните политически цели на правителството е присъединяването на страната към еврозоната, което се планира да се постигне от 1 януари 2025 г. Това е една от задачите, около които се обединяват ПП-ДБ и ГЕРБ, както и ДПС, които подкрепят управляващите при някои гласувания в парламента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG