Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мария Габриел се е разминала с Лавров в Скопие заради негови "антибългарски и антиевропейски прояви"


Мария Габриел
Мария Габриел

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел умишлено е напуснала срещата на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Скопие преди пристигането на руския външен министър Сергей Лавров.

Това каза самата Габриел в събота, цитирана от БГНЕС, уточнявайки, че не е искала да бъде "на една маса с хора, които имат антибългарски и антиевропейски прояви".

Форумът в македонската столица започна с работна вечеря в сряда, на която присъстваха повечето външни министри от ОССЕ, включително Габриел, първият дипломат на ЕС Жозеп Борел и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Тримата обаче си заминаха преди пристигането на Лавров. Той кацна в ранните часове на четвъртък в Скопие след над 5-часов полет над Турция и Гръция, въпреки че България му разреши да премине през въздушното ѝ пространство като изключение от европейските санкции.

Впоследствие Москва обвини София, че е забранила полета в последния момент заради присъствието на Мария Захарова, говорителката на Лавров, която също е в санкционния списък на Брюксел. Двамата са сред представителите на Кремъл, на които е забранено да летят във въздушното пространство на ЕС заради руската инвазия в Украйна.

"Бях в Скопие, за да уважа председателството на ОССЕ. Освен това имаше вечеря на европейските лидери, където всеки един от нас трябваше да заяви, че ние сме там, защото не искаме да подпишем смъртта на ОССЕ", коментира още Габриел в събота, без да засяга темата с полета на Лавров.

По думите ѝ след края на работната вечеря в сряда тя не е сметнала за необходимо да присъства и на откриването на срещата на върха в четвъртък, която приключи в петък.

"След тази вечеря не смятам, че присъствието ми трябваше да е физическо там, затова съм си тръгнала. Не искам да присъствам с представители на държава, която ни е определила като неприятелска", добави българският външен министър.

България беше сред първите страни членки на ЕС, подкрепили европейските санкции срещу Русия, след като тя безпричинно нападна Украйна през февруари 2022 г. В отговор Кремъл включи България в списъка си с "неприятелски страни".

Преди ден Лавров нападна Блинкен и Борел заради това, че не са пожелали да разговарят с него, и напусна срещата на върха на ОССЕ, заявявайки, че е "безразличен" какво ще се случи на нея.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG