Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Абсолютно излишно упражнение". Защо Лавров не прелетя над България на път за Скопие


Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров
Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров

Руският външен министър хем получи разрешение от България да прелети над територията ѝ, хем беше принуден да я заобиколи. Поне на думи, всичко беше съгласувано с ЕС. Но според дипломати, с които Свободна Европа разговаря, случаят може да нанесе щети върху имиджа на България.

"Злонамереност" и "глупост". В това Русия обвини България в четвъртък, след като самолетът на руския външен министър Сергей Лавров удължи маршрута си от Санкт Петербург до Скопие, заобикаляйки България.

Специалният полет на Ту-204-300 заобиколи Черно море, премина над Истанбул и над Гърция, за да остави санкционирания от Европейския съюз Лавров на срещата на външните министри от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Скопие.

Това се случи, въпреки че България се позова на изключение от санкционния режим срещу руски полети и разреши самолетът да мине през нейното въздушно пространство. София обаче не допусна изключение за други санкционирани лица освен Лавров и така полетът с говорителката Мария Захарова на борда - също санкционирана от ЕС заради руската инвазия в Украйна - трябваше да удължи маршрута си.

Това беше едно "абсолютно излишно упражнение", което обаче може да нанесе щети върху имиджа на България, каза за Свободна Европа бившият посланик в Москва Илиян Василев.

Както той, така и дипломатът Стефан Тафров са скептични доколко участието на Лавров на международния форум в Скопие може да доведе до позитиви за ЕС. По думите им целта на Запада - да покаже на Русия, че е изолирана, и да я притисне да сложи край на военната си агресия срещу Украйна - няма как да бъде изпълнена чрез такива отстъпки и изключения.

Как се стигна дотук?

Случаят идва на фона на продължаващата година и девет месец война на Русия срещу Украйна, която предизвика санкции от ЕС срещу руски политици и бизнесмени, включително срещу външния министър Лавров. Част от санкциите включват забрана за пътуване в санкциониращите страни и забрана за кацане в страни от ЕС на руски самолети.

Още във вторник обаче българското министерство на външните работи (МВнР) разреши временен въздушен коридор за осъществяване на полет на Специалния летателен отряд „Россия“. За разрешението съобщи ТАСС.

Впоследствие в сряда от министерството на външните работи уточниха, че то е само за участието на Лавров в заседанието на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие и не се отнася за членове на делегацията му, които също са санкционирани лица. Това е "изрично упоменато в нотата - отговор на българската страна", казаха от МВнР.

Пътят на самолета на Лавров.
Пътят на самолета на Лавров.

"Ясно сме казали, че когато в списъка има човек, който е включен в санкционните списъци на ЕС, той няма право да пътува", каза външният министър Мария Габриел на влизане на заседанието на министрите на външните работи на НАТО в Брюксел във вторник пред БНР. Тя добави и че разрешението е съгласувано с Европейската комисия.

В четвъртък сутринта говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, която също е в списъка със санкции на Европейския съюз, написа в канала си в Телеграм, че присъствието ѝ на борда на самолета е причината за удължаване на полета.

Тя тълкува това, че МВнР изключва нейното име от списъка с разрешените пътници, като забрана.

"Злобната глупост на русофобите стигна дотам, че за първи път в нашата история официалните власти забраниха не самолет, а човек в този самолет", написа руската говорителка.

Междувременно Украйна, Естония, Латвия и Литва обявиха бойкот на срещата в Скопие в знак на протест срещу присъствието на руската делегация. В четвъртък БГНЕС съобщи, че българската външна министърка Мария Габриел се е прибрала в София още в четвъртък вечерта и не присъства на самата среща заедно с Лавров.

Свободна Европа потърси МВнР и пресцентъра на Габриел за потвърждение, но не получи отговор. Попитахме и дали причината за отсъствието на Габриел е да се избегне среща с Лавров, но и на този въпрос не беше отговорено.

Защо тогава Гърция разреши полета?

Ройтерс цитира неназован гръцки правителствен служител, който казва, че изключенията от наложените ограничения се прилагат, ако пътуването е оправдано с участието в срещи на ОССЕ, на които се обсъжда Украйна. Атина е предприела всички необходими стъпки, преди да разреши прелитането, добави служителят.

Държавите от ЕС не са длъжни да съгласуват с Европейската комисия и останалите страни от Общността разрешенията за прелитане и кацане, които издават на руски самолети по изключение, каза обае говорител на ЕК.

"Абсолютно излишно упражнение"

"Беше абсолютно излишно цялото това упражнение", коментира пред Свободна Европа действията на българското външно министерство бившият посланик в Москва Илиян Василев.

Според него от МВнР са дали да се разбере, че не са действали по своя инициатива, а по молба на Скопие и Европейската комисия (ЕК). Василев обаче смята, че решението на министерството да пусне самолета с Лавров, а после на практика да го ограничи, води до щети за имиджа на България и това е трябвало да бъде предварително калкулирано.

"Ние хем взехме решение, с което се постави под въпрос логиката на това разрешение, хем после са го оттеглили", коментира Василев.

Според трети дипломат, който пожела анонимност, обаче потенциалните щети по репутацията на България са били предотвратени благодарение на ограничението за Захарова и нейната остра реакция след това.

С това, че руската говорителка "се изрепчи", се "оправи оптиката" през която някои от партньорите виждаха разрешението за полета, дадено от България, каза дипломатът.

По-рано Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел каза, че срещата на ОССЕ е добра възможност за руският външен министър Сергей Лавров да чуе защо Русия е осъдена и изолирана. Според Василев тези думи не звучат сериозно.

"Лавров ще види колко е изолиран, когото не отиде", смята той.

"Сега Лавров е на място, върши своята работа и може да се похвали в Москва, че е направил пробив в санкциите и изолациите, като е посетил страна от НАТО (Северна Македония стана член на НАТО през 2020 г. - бел. ред.). Това върши работа за руската пропаганда", обобщава Василев.

Стефан Тафров, който е бивш постоянен представител на България в ООН, е съгласен с тази оценка. По думите му е трябвало ЕК и Борел по-добре да координират действията на страните членки.

"Мотивът да бъде разрешен полетът е ясен - да се спаси съществуването на ОССЕ, макар че каква сигурност и сътрудничество в Европа, когато Русия напада Украйна. Това е абсурдно", каза Тафров пред Свободна Европа.

"Въпросът трябваше да бъде решен на ниво ЕС, но аз поне не знам той да е обсъждан на високо ниво", добави той.

  • 16x9 Image

    Георги А. Ангелов

    Георги A. Ангелов е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Кариерата си започва преди 20 години в смолянския вестник "Отзвук". След това работи в редица национални вестници. Бил е репортер в "Дневник", редактор в OFFNews.bg, автор и кореспондент в българската секция на Deutsche Welle (DW). 

Форум

XS
SM
MD
LG