Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Възможности за активна дипломация". Защо България пуска самолета на Лавров


Лавров слиза от самолета си в Индонезия, където беше за срещата на Г-20.
Лавров слиза от самолета си в Индонезия, където беше за срещата на Г-20.

България е разрешила над нейна територия да премине самолетът на санкционирания от Европейския съюз руски външен министър Сергей Лавров след съгласуване с ЕС. Това каза в Брюксел министърката на външните работи Мария Габриел, цитирана от БНТ.

Участието на Лавров в заседанието на ОССЕ в Скопие е възможност за активна дипломация, каза пред "Свободна Европа" Даниел Лорер ("Продължаваме промяната-Демократична България"), който е заместник-председател на комисията по външна политика в парламента.

Решението на България идва на фона на информацията, че Украйна, Естония, Литва и Латвия ще бойкотират срещата в Северна Македония именно заради присъствието на Лавров. Според тях то поражда риск "от легитимиране на един агресор, каквато е Русия, като пълноправен член на нашата общност от свободни страни".

През февруари 2022 г. България и повечето страни в Европа затвориха въздушното си пространство за руски самолети в знак на солидарност с Украйна, която беше нападната от Русия. Освен това ЕС санкционира Лавров и в индивидуално качество като външен министър на страната агресор.

В делегацията първоначално е имала много представители, които са сред санкционираните от ЕС, а България е настояла те да бъдат изключени от списъка, каза Мария Габриел във вторник преди срещата на външните министри от НАТО. Тя уточни, че разрешението е временно, само за срещата в Скопие, която според нея е важна за бъдещето на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Във вторник Свободна Европа потърси по темата трите формации, които подкрепят правителството - ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, но от ГЕРБ и ДПС не пожелаха да коментират.

Даниел Лорер от ПП-ДБ каза пред Свободна Европа, че при посещението на Лавров в Скопие става дума за участие в годишното заседание на ОССЕ. Това е международен формат за сътрудничество в сферата на сигурността.

По думите на Лорер този форум, който е фокусиран върху превантивна дипломация и най-вече контрол на въоръжаването, към момента е със затихващи функции.

"За съжаление повечето от договорите между Русия и Щатите вече на са валидни, но самият формат продължава да съществува и срещите в него са една от малкото възможности за активна дипломация с Русия, която продължава да е член на този международен формат", каза Лорер.

Даниел Лорер
Даниел Лорер

"Ето защо решението на международната общност е да допусне Русия на заседанието в Северна Македония и режимът на санкции спрямо Русия допуска подобни полети", каза още Лорер.

Той припомни, че САЩ разрешиха на Лавров да посети сесията на ООН в Ню Йорк.

По-рано в понеделник от Европейската комисия казаха, че разрешението за полета на Лавров няма да е нарушение на европейските санкции, тъй като те предвиждат изключения. Такива се допускат при международни формати като ООН или ОССЕ, където се обсъжда и самата причина за санкциите - в случая руската инвазия в Украйна.

През юни миналата година обаче беше отменено посещение на Лавров в Сърбия, защото той трябваше да премине над България, Северна Македония или Черна гора, които не отвориха въздушното си пространство. По думите на Лорер обаче този случай е бил различен, защото "тогава се касаеше за среща по руска инициатива и част от тяхната дипломация, която влиза в режима на санкции".

Предстои по време на заседанието на ОССЕ в Скопие да бъде и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Към момента изглежда, че той няма да се срещне с Лавров.

Помощник-секретарят на САЩ по европейските и евразийските въпроси Джим О'Брайън отказа да коментира дали ще има някакво взаимодействие между Лавров и американската делегация пред VOA. Той каза, че Блинкен "ще проведе добра дискусия с" колегите си от ОССЕ относно "подкрепата на САЩ за Украйна".

ТАСС цитира заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков да казва, че Вашингтон не е поискал среща "и няма да поиска такава. И няма да има среща".

ОССЕ има 57 държави членки, включително САЩ и Канада, както и 11 партньори за сътрудничество. Организацията е ангажирана с помощ за Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG