Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин се отказа да пътува до Южна Африка, където може да бъде арестуван заради войната в Украйна


Президентът на Русия Владимир Путин
Президентът на Русия Владимир Путин

Президентът на Русия Владимир Путин се е отказал от това да посети Република Южна Африка (РЮА) за срещата на страните членки на БРИКС през август. Причината е, че властите в африканската страна могат да го арестуват, след като Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за ареста му през март. Това съобщи в сряда президентството на РЮА, цитирано от Ройтерс.

Путин беше заподозрян във военно престъпление, свързано с „незаконно депортиране“ на местното население от окупираните от Русия украински региони, както и за „незаконно прехвърляне“ на украински деца на руска територия.

На РЮА и предстои да бъде домакин на среща на страните членки на БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и РЮА. Това е неформална организация, в която членуват представителите на едни от най-големите икономики в света.

Новината за отказа на Путин идва часове, след като стана ясно, че президентът на РЮА Сирил Рамафоза е поискал разрешение от Международния наказателен съд в Хага да не арестува Владимир Путин, ако той влезе на територията на страната. Той оправда искането си с това, че ако страната му задържи руския президент, това ще означава обявяване на война.

За молбата на Рамафоза и мотивите му стана ясно от писмен отговор до Наказателния съд от 27 юни, който беше публикуван сега. В него той отправя молба страната му да не изпълни решението на съда с мотив, че съществува проблеми, който не ѝ позволяват да го стори.

„Южна Африка има очевидни проблеми с изпълнението на искането за арест на президента Путин. Русия даде да се разбере, че ако арестуваме действащия ѝ президент, това ще означава обявяване на война“, е написал Рамафоза.

Русия на няколко пъти заплаши, че ще обяви война на всяка страна, която реши да изпълни решението на Международния наказателен съд и арестува президента ѝ. От Кремъл все още не са съобщили дали Путин ще бъде част от срещата на БРИКС, която трябв да се проведе между 22 и 24 август в Йоханесбург.

В крайна сметка от южноафриканското президенство съобщават, че на срещата на БРИКС Русия ще бъде представлявана от външния министър на Москва Сергей Лавров.

В последните повече от 10 годни БРИКС се опитва да се оформи като алтернатива на Г-7 – съюзът на най-мощните икномики в света, в който влизат САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Италия, Канада и Япония. До 2014 г. Русия също беше част от тази група, но беше изключена заради незаконната анексация на полуостров Крим.

След срещата на НАТО във Вилнюс през юли, членовете на Г-7 съобщиха, че ще предложат гаранции за сигурността на Украйна и сътрудничество със страната в областта на отбраната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG