Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лавров нарече Блинкен и Борел "страхливци" и напусна Скопие "безразличен" към срещата на ОССЕ


Сергей Лавров по време на пресконференцията си в Скопие в петък.
Сергей Лавров по време на пресконференцията си в Скопие в петък.

Руският външен министър Сергей Лавров обвини Европейският съюз (ЕС), че налага “дисциплина на палката” на своите членове, конфронтира се с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и първия дипломат на ЕС Жозеп Борел и напусна срещата на върха на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) “безразличен” към нейния развой.

Това стана в петък в македонската столица в Скопие преди заключителната сесия на срещата на външните министри от ОССЕ.

Присъствието на Лавров предизвика критики и бойкот от страна на Украйна, Естония, Литва и Латвия. Блинкен и Борел пък пристигнаха в сряда вечерта за работна вечеря с външните министри от организацията, след което си заминаха. Руският първи дипломат пристигна рано сутринта в четвъртък.

Полетът му също предизвика напрежение, след като първоначално България разреши Лавров да премине през въздушното ѝ пространство, въпреки че е санкциониран от ЕС заради руската инвазия в Украйна, но накрая самолетът му прелетя над Турция и Гърция.

Москва обвини София, че е забранила полета в последния момент заради присъствието на Мария Захарова, говорителката на Лавров, която също е в санкционният списък на Брюксел. Българският външен министър Мария Габриел също напусна Скопие преди пристигането на Лавров.

“Не призовавам ЕС да се разпадне, тези призиви са излишни. Просто констатирам как се държат страните, които са се обявили за модел, за венец на демокрацията. В ЕС няма демокрация”, каза руският външен министър на пресконференцията си в петък.

Общите принципи и ценности, които са в основата на ЕС са свобода, демокрация, равенство и върховенство на закона, насърчаване на мира и стабилността, докато Русия е обвинявана в системно нарушаване на международното право.

След като нападна безпричинно Украйна, тя спря да бъде член на Съвета на Европа, организация, която подпомага сътрудничеството между страните на континента в областта на демокрацията, правото и човешките права.

Лавров нападна и ОССЕ, заявявайки, че се е превърнала в “нещо, към което съм безразличен, безразличен съм към резултата от днешното заседание”. Накрая Лавров разкритикува лично Блинкен и Борел, определяйки ги като “страхливци”, защото са си тръгнали, вместо да се срещнат с него.

“Вероятно те смятат, че по този начин подчертават намерението си да изолират Русия”, каза той, добавяйки, че колегите му от САЩ и ЕС “се страхуват от открит разговор с факти”.

По отношение на войната в Украйна, Лавров каза, че Москва не вижда сигнали от страна на Киев и западните държави за готовност за политическо уреждане на конфликта. По думите му, за да стане това са нужни две страни, “като в танго”, но от другата страна “танцуват брейк”.

Украйна настоява, че за да сключи примирие с Русия, тя трябва да изтегли войските си от всички окупирани украински територии, включително от Кримския полуостров, който беше незаконно анексиран от Москва през 2014 г. Западът подкрепя условията на Киев.

Русия попадна в международна изолация заради непредизвиканата си агресия срещу Украйна и търпи санкции от САЩ и ЕС. В началото на срещата на върха на ОССЕ ротационният председател на организацията, външният министър на Северна Македония Буяр Османи, каза, че “агресивната война на Русия срещу Украйна е в противоречие с всичко, на което тази организация държи”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG