Връзки за достъпност

Извънредни новини

Денков поиска от Европейския парламент членство в Шенген като гаранция срещу руското влияние


Премиерът Николай Денков по време на речта си пред Европейския парламент
Премиерът Николай Денков по време на речта си пред Европейския парламент

Премиерът на България Николай Денков поиска от Европейския парламент съдействие за приемането на страната в Шенгенското пространство. По думите му то е гаранцията, че България ще продължи да се развива демократично въпреки руските хибридни атаки срещу нея.

Денков каза това по време на посещение в парламента в Страсбург, където направи и обръщение към депутатите.

Посещението му идва на фона на продължителна кампания за приемането на България в Шенгеското пространство и Еврозоната. Това са и двете основни цели, поставени пред правителството с подкрепата на „Продължаваме промяната – Демократична България“, ГЕРБ и ДПС.

Срещу присъединяването на България към Шенген са Австрия и Нидерландия.

Пред медиите в Страсбург Денков подчерта, че България търси подкрепа за присъединяването си към Шенген и Еврозоната. Той подчерта, че за първото страната е изпълнила всички необходими изисквания.

Това потвърди и председателката на Европейския парламент Роберта Мецола. Тя каза, че няма причина България да не бъде приета към Шенген на предстоящото гласуване по въпроса през декември.

Пред европейските депутати Денков каза още, че България е обект на хибридни атаки от страна на Русия, както и че тайните служби и пропагандата на Путин се възползват от връзките между Москва и София и опитват да разделят българското общество.

„Затова трябва да завършим европейската си интеграция с присъединяването към Шенген и Еврозоната“, каза още Денков. Той подчерта, че всяко отлагане на приема на България е „неприемливо и демотивиращо за нашата страна и нейните граждани“, след като София е изпълнила всички критерии за това.

Той отхвърли аргумента за преосмислянето на Шенген като причина за отказ за присъединяването на България и Румъния.

Денков призова за продължаването на помощта за Украйна и сравни руската военна агресия с тази на нацистка Германия през Втората световна война, както и Владимир Путин с Адолф Хитлер.

Премиерът призова и за нова политика по отношение на емигрантите и създаване на система, която да прави разлика между тези, които бягат от войни, и икономическите мигранти.

Николай Денков е начело на правителство, което се определя като евроатлантическо и подкрепя продължаването на пътя на страната за по-голяма интеграция със Западните страни през членството в ЕС и НАТО. Това е декларираната основна връзка между ПП-ДБ и ГЕРБ, както и между самия Денков и вицеприемирът и външен министър Мария Габриел. Габриел трябва да застане на поста министър-председател през март.

Двете партии, заедно с ДПС, на няколко пъти гласуваха предоставянето на военна помощ за Украйна и осъждат военната агресия на Русия.

В последните седмици между трите формации, които подкрепят българското правителство, се разразиха конфликти, свързани с дерогацията за руски петрол, както и по повод работата на МВР.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG