Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Системата Шенген се счупи". Канцлерът на Австрия отказа на Денков да вдигне ветото за България


Премиерът на България Николай Денков и канцлерът на Австрия Карл Нехамер
Премиерът на България Николай Денков и канцлерът на Австрия Карл Нехамер

Австрия няма да допусне България и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство преди промяна в цялата система, по която то функционира. Това каза канцлерът на Австрия Карл Нехамер след среща с българския премиер Николай Денков във Виена.

Австрия и Нидерландия са единствените страни членки на Шенген, които наложиха вето на присъединяването на България към безвизовото пространство. Виена е против присъединяването и на Букурещ.

Визитата на Денков в Австрия беше с цел да обясни на политиците и гражданите на страната, че за тях е по-добре, ако допуснат България и Румъния в Шенген.

Във вторник Нaхамер каза, че ветото върху България е причина за икономически загуби, но за Австрия по-важно е „да запази сигурността“.

„В момента не можем да мислим за разширяването на Шенген, но искам изрично да подчертая, че това не е лично отношение към България, а израз на загриженост за сигурността в Шенгенската зона. Просто системата Шенген се счупи“, каза Нехамер и посочи като пример връщането на граничния контрол от страна на няколко страни членки.

Според Денков между двете страни има повече съгласие, отколкото противоречия. Съпредседателят на партията му „Продължаваме промяната“ Кирил Петков отдаде потвърждението на вето на вътрешната политика на Австрия и по-специално „национално-популстиката реторика“ в страната. Той направи това в интервю за австрийското издание Дер Щандарт.

Влизането на България в Шенгенското пространство е цел на няколко правителства. Тя беше посочена и като основна пред формираното с подкрепата на „Продължаваме промяната – Демократична България“, ГЕРБ и ДПС правителство с премиер Денков.

През юли Европейската комисия и председателката ѝ Урсула фон дер Лайен призоваха Австрия и Нидерландия да вдигнат ветото върху присъединяването на България и Румъния. През декември предложението за това се очаква да бъде гласувано от страните членки на ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG