Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Непропорционални изисквания". Журналисти бойкотират правилата за акредитацията на Министерството на финансите


Министърът на финансите Асен Василев
Министърът на финансите Асен Василев

20 журналисти отказаха да подадат документи за акредитация от Министерството на финансите (МФ), което е оглавявано от Асен Василев и заявиха позицията си в отворено писмо. Тя е подкрепена и от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ).

Новината идва на фона на решението на МФ да допуска до събитията си само журналисти от медии, в които има обособена финансова/икономическа рубрика, предложените журналисти отразяват редовно точно тази тематика и не работят на свободна практика.

При въвеждането на новите правила от АЕЖ казаха, че е масова практика журналисти да покриват повече от един ресор или да се заместват. Също така има медии, които не могат да си позволят да имат специализация по ресори и техни представители работят по разнообразни теми.

Според подписалите писмото Министерството на финансите е въвело “непропорционални изисквания, които затрудняват и ограничат достъпа до пресконференции и брифинги”.

"Задължение на институциите е да осигуряват прозрачност и отчетност за дейността си. Правото на гражданите да търсят и получават информация е гарантирано от Конституцията, а Законът за достъп до обществена информация въвежда забрана за дискриминация при предоставяне на информация от обществения сектор", се казва още в писмото.

Журналистите казват още, че е право на институциите да въвеждат правила за поведение и достъп до събитията с участието на медиите, но те не трябва да създават ненужни пречки, нито да оставят усещането, че реалната им цел е ограничение за медии и журналисти.

Те казват още, че мерките, които институциите могат да вземат, трябва да са насочени към онези представители на медиите, които с поведението си нарушават правилата по време на пресконференциите, но не могат да са отговор на начина на отразяване на работата на институциите.

В писмото се настоява още и от министерството да публикуват заповедта за въвеждането на мерките, за да може тя да бъде оспорена в съда, ако не бъде отменена.

Писмото е подписано от журналисти от БНТ, БТА, Сега, Медиапул, Офнюз, Bird, Биволъ, журналисти на свободна практика и други.

През юни представители на ГЕРБ-СДС, които подкрепят правителството, внесоха между първо и второ четене спорни предложения за промени в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Действията им бяха осъдени от АЕЖ и Международната журналистическа организация „Репортери без граници“.

От Министерството на финансите разпратиха писмо в което се казва, че практиката за постоянна акредитация на журналисти съществува в редица
институции в цял свят, както и в България, включително Европейската комисия, Народното събрание, Министерския съвет, Министерството на отбраната и Министерството на външните работи.

Изискването за постоянна акредитация на журналисти, специализирани в областта на икономиката и финансите, към Министерството на финансите цели единствено улесняване на достъпа им за професионално отразяване на специализираната информация от редовните брифинги на Министерството, твърдят от министерството.

В писмото от МФ се казва, че извън постоянната акредитация, има улеснена възможност за еднократна акредитация на всички журналисти, които желаят да получат интервюта и коментари по определени теми. "За целта се изисква единствено изпращане на имейл от съответния журналист, включително тези на свободна практика, като е необходимо да изпрати имената си, темата на исканата информация и медията, за която работи", се казва още в писмото.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG