Връзки за достъпност

Извънредни новини

Франция ще достави на Украйна още ракети SCALP с голям обсег


Еманюел Макрон във Вилнюс.
Еманюел Макрон във Вилнюс.

Франция ще се присъедини към Великобритания в доставките на ракети с голям обсег SCALP за Украйна. В речта си при пристигането си на срещата на върха на НАТО в Литва френският президент Еманюел Макрон заяви, че е решил да увеличи военната помощ за Украйна, за да подпомогне нейната контраофанзива.

"Реших да увелича доставките на оръжия и оборудване, за да може украинците да имат възможност да нанесат дълбоки удари", каза Макрон.

Продължаване на доставката на SCALP ще позволи на украинските сили да поразяват руски войски и складове за муниции дълбоко зад фронтовата линия. SCALP е френската версия на ракетите Storm Shadow, които се произвеждат в Англия и известно количество от тях също беше дарено на Украйна.

Макрон отказа да каже колко ракети ще бъдат изпратени. Френски дипломатически източник е казал пред Ройтерс, че става дума за изпращането на 50 ракети SCALP. Втори източник е казал, че някои от ракетите вече са доставени на Украйна.

От месеци Украйна иска ракети с по-дълъг обсег, но Съединените щати, които са основният ѝ доставчик, все още не са се съгласили да ги доставят.

През май Великобритания съобщи, че доставя френско-британска ракета, произведена от MBDA. Френската версия, известна като SCALP, е с обсег на действие около 250 км.

Макрон заяви, че доставката ще се придържа към политиката на Франция за оказване на помощ на Украйна за защита на нейната територия. Париж е получил уверения от Киев, че ракетите няма да бъдат изстреляни към Русия.

Украинските военновъздушни сили успяват да изстрелват ракетите от изтребители от съветски времена.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG