Връзки за достъпност

Извънредни новини

Размириците във Франция продължават трета вечер, след като полицай уби младеж


Протестираща жена държи плакат с надпис "Справедливост за Нахел" на фона на подпалени коли на улицата на 29 юни 2023 г.
Протестираща жена държи плакат с надпис "Справедливост за Нахел" на фона на подпалени коли на улицата на 29 юни 2023 г.

Във Франция 667 души бяха задържани по време на третата нощ на безредици след смъртта на 17-годишен тийнейджър в предградията на Париж, който беше застрелян от пътен полицай. Това съобщи министърът на вътрешните работи Джералд Дарманен.

Роденият в Алжир Наел М. е спрян от полицейски патрул, докато шофирал във вторник за нарушаване на правилата. Първоначално полицаите казаха, че шофьорът се е опитал да ги прегази, но на публикуваното по-късно видео се вижда, че по време на проверката един от полицаите държи шофьора на мушка. Докато колата се отдалечава, полицаят стреля и улучва водача в гърдите.

38-годишният полицай, прострелял младежа, е задържан. Повдигнато му е обвинение за умишлено убийство. Френският президент Еманюел Макрон нарече убийството "необяснимо и непростимо". Той призова за прекратяване на насилието и за проява на спокойствие, "за да победи справедливостта".

В четвъртък вечерта в предградието на Париж Нантер, където е живял Наел, хиляди демонстранти се включиха в протест, настоявайки за справедливо наказание за полицията. Мирната акция обаче бързо прерасна в безредици и сблъсъци с полицията. Насилието и безредиците се разпространиха в няколко града във Франция и дори в Белгия. 15 души са арестувани в Брюксел.

Атакувани са полицейски участъци в Реймс и град По, съобщи BFMTV. В Марсилия полицията използва гранати със сълзотворен газ по време на сблъсъци с демонстрантите, съобщи местният вестник La Provence. На площад Шатле в Париж бяха ограбени магазини и се стигна до сблъсъци с полицията. В Нант кола блъсна супермаркет.

Протестиращите подпалиха автомобили и контейнери за боклук. В Тулуза бяха регистрирани няколко пожара в блок от многоетажни сгради, където живеят над 35 000 души, предимно от Северна Африка. 40 000 полицаи потушаваха безредиците. Властите мобилизираха и специалните сили в Тур, Авиньон, Нант и Тулуза, съобщи полицията.

В градовете Кламар, Компиен и Ньой сюр Марн беше въведен вечерен час. Безредиците в Париж са затихнали едва на сутринта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG