Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правото на аборт влиза в конституцията на Франция. Какво значи това


Френски сенатори присъстват на дебат за гласуване на правителствен план за вписване на "свободата" за аборт във френската конституция в Париж, 28 февруари 2024 г.
Френски сенатори присъстват на дебат за гласуване на правителствен план за вписване на "свободата" за аборт във френската конституция в Париж, 28 февруари 2024 г.

Правото на аборт във Франция ще бъде вписано в конституцията на страната. Това реши Сенатът на френския парламент в сряда, съобщи Би Би Си, след като долната камара одобри предложението с голямо мнозинство през януари.

Решението идва, след като през 2022 г. върховният съд на САЩ премахна конституционната защита за абортите, която беше в сила от близо 50 години. Това предизвика протести в САЩ и е една от причините френското правителство да предложи правото на аборт да бъде вписано в основополагащия закон на страната.

Какво прие френският парламент?

Предложението абортите да бъдат вписани в конституцията беше подкрепено с голямо мнозинство от Сената, горната камара на парламента. През януари то получи подкрепата и на френското Националното събрание, което е долната камара, с 267 гласа "за" срещу 50 "против".

Президентът на страната Еманюел Макрон ще свика повторно събрание за двете камари в понеделник във Версайския дворец, където се очаква промяната да бъде официално приета. Ако парламентът одобри конституционната поправка с мнозинство от поне три пети, няма да е необходимо тя да бъде подложена на референдум.

В социалната мрежа “X” (бивш “Туитър”) президентът Макрон каза, че иска да направи така, че правото на жените на аборт да бъде “необратимо”.

Министърът на правосъдието на Франция също коментира решението. Той допълни, че страната му е близо до "исторически момент", тъй като е "първата в света, която защитава в конституцията си свободата на жените", да решават какво да се случва с телата им, пише Би Би Си.

Какво беше положението досега?

Абортът е законен във Франция от 1975 г., но натискът за по-нататъшното му затвърждаване в конституцията нарасна, след като САЩ отмениха конституционната защита за абортите.

Жените във Франция имат възможност да направят аборт по желание до 14-тата седмица от бременността, a разходите за това се възстановяват изцяло от френската система за социална сигурност.

Френското законодателство разрешава медикаментозните аборти през първите девет седмици от бременността.

През октомври месец миналата година Макрон отново повдигна темата за конституционните промени, като обеща да внесе в парламента законопроект до края на годината, пише БТА.

Нито една от основните политически партии, представени в парламента на Франция, не поставя под въпрос правото на жените на аборт. Единствените разногласия бяха свързани с формулировката - “свобода” или “право” на аборт.

Правителството на Макрон призова изменението на чл. 34 от конституцията да се посочи като "свободата на жените да прибягват до аборт, която е гарантирана". Тази формулировка на “гарантирана свобода” беше одобрена от Сената в сряда.

Защо се стигна до тази промяна в конституцията?

През юни 2022 г. Върховният съд на САЩ отмени 50-годишно решение, чрез което премахна конституционното право на абортите в страната. Оттогава започна бурен дебат на тема аборти, което стимулира френското правителство да предприеме промени в конституцията си.

От миналия месец 21 от 50-те щата в САЩ имат пълни или частични забрани за аборт. Вследствие на това лекарите, които извършват абортите, са застрашени от сурови наказания, а други, които помагат за достъп до процедурата - от затвор, големи глоби и загуба на медицински лицензи.

Темата за абортите доведе до големи протести и в Полша преди години. Конституционният ѝсъд наложи почти пълна забрана на абортите през 2020 г. След това се взе решението процедурите да се извършват само в случаи на изнасилване или кръвосмешение или когато бременността застрашава здравето или живота на майката.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG