Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Русия започна това". "Фронтекс" изпраща подкрепления за охрана на финландско-руската граница


Финландия затвори на 17 ноември четири пропускателни пункта на дългата си граница с Русия, за да спре засиления поток от мигранти от Близкия изток и Африка, за които обвинява Москва, че ги е докарала до границата през последните месеци.
Финландия затвори на 17 ноември четири пропускателни пункта на дългата си граница с Русия, за да спре засиления поток от мигранти от Близкия изток и Африка, за които обвинява Москва, че ги е докарала до границата през последните месеци.

Поне 50 гранични офицери и други служители на Европейската агенция за охрана на границите ще бъдат изпратени във Финландия. Целта е те да помогнат на местните власти в охраняването на границата с Русия, която напоследък е под миграционен натиск, който според Хелзинки е организиран умишлено от Москва.

След като Финландия официално стана член на НАТО през април, напрежението между нея и Русия се повиши. По-рано през ноември се стигна и до решението на финландските власти да затворят почти всички гранични контролно-пропускателни пунктове по своята 1340-километрова граница с Русия. Причина за това стана напливът на мигранти от Близкия изток и Африка.

На този фон “Фронтекст” обяви в четвъртък вечерта, че планира да изпрати в скандинавската страна “значително подкрепление” през следващата седмица. Към момента във Финландия се намират 10-има офицери на европейската агенция.

В изявлението на “Фронтекс” се подчертава, че събитията на финландско-руската граница засягат сигурността на целия Европейски съюз. Допълва се, че подкрепата на агенцията включва "хуманитарния аспект на този сценарий", особено при суровите метеорологични условия и липсата на подготовка сред пристигащите хора. Освен граничари, агенцията ще изпрати преводачи и служители, които да помогнат при регистрирането на мигрантите.

Според финландската обществена телевизия YLE около 100 души са поискали убежище на пунктовете Вартиус и Сала само на 23 ноември. Те са граждани на Египет, Еритрея, Етиопия, Йемен, Мароко, Пакистан, Сомалия, Судан и Сирия.

Хелзинки обвинява Москва, че умишлено насочва мигранти към границата. Русия отрича това обвинение.

"Финландия не може да бъде повлияна, Финландия не може да бъде дестабилизирана", каза министър-председателят Петери Орпо в обръщение към парламента в четвъртък. "Русия започна това и Русия може да го спре."

От петък на финландско-руската граница работи само най-северният граничен пункт Раджа-Йосепи, известен като Лота от руска страна. Ситуацията там беше спокойна в четвъртък, но финландските власти очакват мигрантския поток сега да се насочи към него.

Хелзинки твърди, че в миналото руските власти не са допускали преминаване на граждани без необходимите документи, но без обяснение са прекратили тази практика. Тази седмица финландските граничари и войници започнаха да издигат бариери, включително бетонни препятствия, покрити с бодлива тел, на някои пропускателни пунктове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG