Връзки за достъпност

Извънредни новини

България се ангажира да подкрепя безопасността на Украйна дългосрочно заедно с Г-7


Лидерите на Г-7, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на Украйна Володимир Зеленски позират за семейна снимка. Вилнюс, 12 юли 2023 г.
Лидерите на Г-7, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на Украйна Володимир Зеленски позират за семейна снимка. Вилнюс, 12 юли 2023 г.

България се присъединява към страните от Г-7 в и се ангажира да оказва дългосрочна подкрепа на Украйна в областта на сигурността.

Правителството взе в сряда решение за присъединяване на България към декларацията, която икономически най-големи държави обявиха на 12 юли по време на Срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Групата на Г-7 включва – Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция, Япония.

Към декларацията тогава се включиха още Европейския съвет и Европейската комисия. След това се присъединиха Белгия, Чехия, Гърция, Дания, Финландия, Исландия, Ирландия, Латвия, Нидерландия, Норвегия, Португалия, Румъния, Испания и Швеция, като списъкът продължава да се разширява.

Страните от Г-7 обявиха рамката за сътрудничество, като форма на гаранции за сигурността на Украйна. Това се случи на фона на отказа на страните от НАТО да вземат решение за покана към Украйна да се присъедини към Алианса след войната или да определят срок за отправяне на покана.

Премиерът на Великобритания Риши Сунак съобщи тогава във Вилнюс, че рамката предвижда всяка страна от Г-7 да сключи двустранно споразумение с Украйна за да ѝ помогне да подсили армията си в дългосрочен план.

Така всички страни подписали декларацията на Г-7 се ангажират да се осигури повече военно оборудване за Украйна, да се увеличи и ускори споделянето на разузнавателна информация, да се засили подкрепата за защита от кибератаки, разширяване на програмите за обучение, да се развие индустриалната база на Украйна...

"С присъединяването България се ангажира да оказва политическа и практическа подкрепа на Украйна, която с противопоставянето си на руската агресия допринася пряко и за защитата на свободата, сигурността и суверенитета на всички европейски страни-членки", съобщиха от правителствената пресслужба .

"Всеки агресор би се замислил". Защо България ще надгражда въоръжените си сили
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG