Връзки за достъпност

Извънредни новини

НАТО, Украйна, отпадане на визите. Мария Габриел разговаря с Антъни Блинкен


Мария Габриел и Антъни Блинкен
Мария Габриел и Антъни Блинкен

Задълбочаването на сътрудничеството с Вашингтон по двустранна линия и в рамките на НАТО, е приоритет във външната политика на България.

Това e бил акцентът в телефонния разговор на заместник министър-председателя и министър на външните работи Мария Габриел и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, съобщи в сряда Министерството на външните работи (МВнР).

Сред другите обсъдени теми са били подкрепата за Украйна и евентуалното отпадане на визите за български граждани за САЩ. България е от последните държави в ЕС, заедно с Румъния и Кипър, чиито граждани все още нямат право на безвизово пътуване в САЩ.

Блинкен e изразил подкрепа за новото правителство на България заради неговата ясна евроатлантическа ориентация.

Габриел и Блинкен са коментирали още важността на продължаващата подкрепа за Украйна, включително и в контекста на скорошната визита на украинския преиздент Володимир Зеленски в България.

Външната министърка е отбелязала основните приоритети на правителството, сред които е по-активната роля на България в ЕС и НАТО.

Мария Габриел е благодарила на Блинкен за определянето на дата за провеждането на втората сесия на Стратегическия диалог България-САЩ. Срещата ще се състои на 25 септември във Вашингтон.

Габриел очаква на нея да бъдат очертани конкретни стъпки за задълбочаване на сътрудничеството по теми като сигурност и отбрана, енергийна диверсификация, иновации, борба с дезинформацията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG