Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жертвите от наводненията в Гърция станаха 14, обстановката в Тесалия остава тежка


Последици от наводненията в Гърция
Последици от наводненията в Гърция

Броят на жертвите от наводненията в Централна Гърция достигна до 14 души. В неизвестност са трима души, по данни на министерството на гражданската защита и климатичната криза.

Бурята "Даниел", която удари страната в петък, се определя от метеоролозите като най-тежката от 1930 година. Най-тежко засегната беше областта Тесалия и градовете Волос, Кардица и Трикала.

От събота магистралата Солун – Атина отново е затворена в района на град Лариса, където преля река Пеней. Съобщава се за нови евакуирани квартали в града.

Магистралата ще остане затворена и в понеделник, съобщи българското Министерство на външните работи. Няма информация кога ще бъде пуснато движението по нея. Местните власти препоръчват да бъде използван маршрутът Ламия-Патра или Агрино-Янина-Солун-България от желаещите да се приберат.

Пътят през Калмбака/Метеора е затворен, тъй като преминава през наводнени участъци през Кардица и Трикала.

Опасно се покачват и водите на езерото Карла край Волос, залети са големи райони и в югоизточната част на Тесалия. Две села в района са в готовност за евакуация. Редица села в Тесалия бяха евакуирани, но много хора все още остават блокирани в наводнените селища.

Между 7 и 9 септември по въздуха са били спасени 767 души, на много места с хеликоптери се доставя храна, вода, лекарства и завивки. Общо изведени от наводнените райони от спасителните екипи са 3443 души.

В същото време Южното Черноморие на България беше наводнено след обилни валежи. Загинаха четирима души. Районът все още се възстановява след нанесените щети.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG